Da li su jaja stvarno loša za holesterol, otkrila je nutricionistkinja Marija Đurković.
Stručnjaci godinama ističu da je unos jednog jajeta preporuka za sve koji nemaju problem sa holesterolom ili kardiovaskularnim bolestima. Neki ljekari i nutricionisti tvrde da su jaja loša za holesterol, kao i da su tri jajeta maksimalna količina koja treba da se unese na dnevnom nivou. Da li je stvarno tako, pitanje je koje stvara vječitu dilemu.
Zato su mnogi ljudi sprovodili različite testove. Jedan od njih je Nikola Vejnović koji je pojeo 300 jaja za 10 dana, a potom je javno pokazao krvnu sliku i vrijednosti holesterola. Prema riječima nutricionistkinje Marije Đurković, jaja jesu puna holesterola, ali nikako nisu za izbjegavanje. Naprotiv, Marija kaže da je dokazano da ne utiču na porast holesterola u krvi.
"Jedno veće jaje ima oko 5 g ukupnih masti, od toga zasićenih 1,6 g. Tačno je da jaja imaju holesterol, ali naučno je dokazano da su za porast holesterola u krvi odgovorne, prije svega, zasićene masti. Takozvani dobar holesterol, koji se u mnogo većem udjelu nalazi u jajima, ima značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg metabolizma", rekla je nutricionistkinja za Informer i dodala:
"Kada tome dodamo i pregršt drugih nutritivnih vrijednosti ove namirnice, od kojih je visoka biološka vrijednost proteina jedna od najznačajnijih, takva da se uzima za standard u mjerenju proteinskog kvaliteta drugih namirnicama, pa onda i visok sadržaj vrijednih vitamina i minerala, dolazimo do toga da je jaje skoro po savršena namirnica. Ipak, pošto takva titula ne postoji, zadržimo se na tome da su jaja dobrodošla u naš tanjir", objasnila je Marija Đurković i dodala da su jaja odličan izvor proteina, da su hranljiva, dugo drže sitost i da su bogata vitaminima A, B6, B12, selenom.
(MONDO)