Dr Jovana Mašić je nabrojala brojne prednosti biljnih klica za zdravlje, a otkrila je i kako da ih napravite kod kuće.
Nijedan plan zdrave ishrane ne može se zamisliti bez biljne hrane. Kad je riječ o biljkama i zdravlju, uvijek je pravi izbor povrće, ali kada nema svježeg sezonskog povrća zamjenu možemo pronaći u klicama i sokovima žitnih trava. Kako da svom tijelu pružimo maksimalnu količinu vitamina i antioksidanata putem klica i žitnih sokova, za "RTS ordinaciju" govorila je dr Jovana Mašić, lekar opšte prakse i stručnjak za biljnu ishranu.
Klice predstavljaju zdrav sastojak koji je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Možemo ih uzgajati u kućnim uslovima ili potražiti u marketima. Za klijanje se mogu koristiti razne vrste sjemenki, žitarica, mahunarki, a njihove klice imaju brojna ljekovita svojstva.
Kako na zdravlje utiču biljne klice?
"Ima jedan važan fitonutrijent koji se zove sulforafan i njega ima u odraslim biljkama kupusa, brokolija i kelja, a u klicama brokolija i do sto puta više.", kaže dr Mašić i dodaje: "U klicama ima dosta vlakana, zbog toga se može javiti nadutost. Na početku mogu da se uzimju dvije kašike, u bilo koje doba dana", kaže i dodaje da je ova superhrana idealan izbor tokom godine kada nam nije dostupno svježe povrće.
Dr Jovana Mašić istakla je i da su klice brokolija zapravo hranljivije od samog povrća - brokolija. Ljubičasta boja hrane je znak da namirnica ima dosta antioksidanata, a o tome kako klice pomažu kod insulinske rezistencije, dr Mašić kaže:
"U klicama postoje jedinjenja koja se ponašaju slično insulinu i na taj način poboljšavaju. Takođe i vlakna."
Uticaj na ulcerozni kolitis
Sokovi žitnih trava, a koji se prave od spelte, ječma i pšenice, pomažu kod zapaljenske bolesti crijeva.
"Jedna studija je pokazala da ljudi koji su uzimali sok od žitne trave u devedeset posto je bilo bolje stanje nego kod ljudi koji nisu uzimali sok od žitne trave."
Sokovi se mogu uzimati do tri mjeseca, a dnevno je dozvoljeno da se pije od 30 do 100 ml.
Da li svako smije da uzima ove sokove?
"Skoro svako smije, ali ljudi koji su na antikoagulantnoj terapiji treba da budu oprezni - mogu i oni da konzumiraju, ali ako će ljekar da ih isprati. Još jedna grupa ljudi, osobe koje imaju celijakiju. Sva udruženja za celijakiju savjetuju takvim ljudima da uzimaju proizvode koji su deklarisano bezglutenski."
„Kad preporučujem nešto ljudima bitno mi je da nema neželjene efekte, može samo koristi da ima. Jedino što ljudi mogu da osjete je mučnina, ako im se ne sviđa ukus“, rekla je dr Jovana Mašić.
Kako napraviti klice kod kuće
Da bismo ovaj izvanredan antioksidans napravili kod kuće, potrebno nam je sjeme koje prvo moramo oprati, a zatim staviti u teglu i ostaviti da se natopi tokom noći. Jedna kašika sjemena ide u jednu teglu, a kada se sjeme procijedi stavlja se u teglu. Nju treba pokriti gazom i postaviti naopačke, tako da se cijedi višak vode. Za klice nije potrebna svjetlost, a sjeme u tegli treba ispirati dva puta dnevno i to kroz gazu. Nakon pet dana teglu će ispuniti klice, koje nakon toga treba čuvati u frižideru do sedam dana.
(MONDO/RTS)