Zdravlje

Nutricionista upozorava: Poseban oprez za ove tri namirnice, jer mogu da budu otrovne

Autor Tamara Veličković

Postoje namirnice za koje nikad ne biste rekli da mogu lako da budu otrovne.

Izvor: MONDO

Većina ljudi ima određene cake kojima na pijaci proverava koliko je voće i povrće svveže. Mnogi to zanemaruju, a za posljedicu se događa trovanje, koje je česta pojava tokom ljetnjeg perioda. Bakterije i drugi mikroorganizmi koji mogu da zatruju hranu, vole vruće i vlažno vrijeme, a mogu da se nađu u hrani na koju nikada ne biste pomislili. Nutricionistkinja Nataša Đukić navela je tri namirnice, evo o kojima je riječ:

Azijska trešnja

"Ova egzotična vrsta voća dostupna je u mnogim prodavnicama u Srbiji, ali prije nego što je pojedete, treba da znate nekoliko stvari. Ukoliko se ova voćka pojede prerano, kada nije dovoljno zrela, posebno ako je pojede neko ko je propustio obrok, ovo slatko voće može da bude toksično", napisala je nutricionistkinja na svom Instagramu.

Krompir

"Krompir je definitivno jedna od najpopularnijih namirnica u našoj zemlji, ali i dalje ima onih koji ne znaju da i ovo povrće može da bude otrovno, naročito kada je proklijao ili je zelene boje. Simptomi trovanja ovom namirnicom, najčešće su povraćanje, bolovi u stomaku, ali mogu da se jave i halucinacije i paraliza", objasnila je Nataša.

Crveni pasulj

"Postoji dosta različitih vrsta pasulja i mnoge od njih sadrže toksin fitohemaglutinin, ali su koncentracije ovog sastojka najviše u sirovom crvenom pasulju. Dobra vijest je da ga mi svakako ne jedemo sirovog, a količina toksina je značajno niža u kuvanom pasulju. Ako dođe do trovanja ovim toksinom, mučnina, proliv i povraćanje mogu da se jave u roku od jednog do tri sata, a mogu se razviti i bolovi u želucu", navela je.

(MONDO)

Tagovi