• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine namirnica prije isteka roka trajanja?

Autor Teodora Boškovski

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu Stevan Blagojević otkrio je da li treba kupovati namirnice pred isteka roka trajanja.

 kupovina namirnica prije isteka roka trajanja Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/TV Prva/screenshot

Sigurno su neki od vas na rafovima supermarketa mogli da vide proizvode na popustu i to pred isteka roka trajanja. Na trenutnu krizu, ušteda svakog dinara dobro dođe.

Ali, postavlja se pitanje koliko je opasno konzumirati ove namirnice, pogotovo ako je u pitanju lako kvarljiva roba.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević, gostujući na Prvoj, objasnio je da vremenom došlo do novog trenda koji potrošače obavještava o svim aspektima proizvoda. Pa tako, na nekom proizvodu možemo do detalja da vidimo od čega je napravljen, da li je organski, namijenjen za određenu grupu ljudi ili ne. I kako je Blagojević istakao, to je za kupce i te kako dobro.

Tačnije, dvije stvari su dovele do toga da prodavci prodaju namirnice pred isteka roka trajanja. Prvo je informisanje porošača, a drugo je, da sva hrana izvan roka trajanja mora da se uništi. To iziskuje velike troškove, te se prodavci radije odlučuju da je prodaju po nižoj cijeni.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kada je riječ o ispravnosti ovih namirnica, Blagojević napominje da treba da razlikujemo potencijalnu mikrobiološku neispravnost, to su meso i mlijeko, i da budemo oprezni sa njima, od proizvoda koji se teško kvare - keks, začini... To možemo da vidimo po mirisu, izgledu i kiselosti.

Još jedan koristan savjet koji je otkrio Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević, jeste da rok upotrebe mesa ne važi ukoliko se ono zaledi. Tada možemo da budemo mirni par mjeseci, iako na mesu piše da ističe za par dana. U tome temperatura igra ključnu ulogu, jer ono neće biti u istom stanju ako se čuva na minus četiri i -18 stepeni Celzijusa.

"To predstavlja novi način čuvanja. Jedino što ne valja jeste kada meso dva puta zaleđujemo", objasnio je on i dodao da rok trajanja predstavlja sistem kvaliteta nekog proizvoda. On je podsjetio da među namirnicama koje nemaju rok trajanja, najviše se ističe med.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop