Da li meso povećava rizik od nastanka bolesti, koje količine su preporuka stručnjaka i u kom ima najviše proteina, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
Meso je jedna od glavnih namirnica na srpskoj trpezi. Skoro nijedan ručak ne može da prođe bez njega, a naročito slavlja. Postoje mnoge zablude kada je meso u pitanju, naročito oko količine koja može da se konzumira. Pojedini smatraju da narušava zdravlje, dok se drugi kunu u sve zdravstvene benefite. Da li ga treba jesti i u kojim količinama, koje je najzdravije i da li crveno meso može da poveća rizik od nekog oboljenja, objasnio je gastroenterolog dr Voja Perišić.
"Meso je zdravo. Preporuke za konzumaciju su 300 do 400 grama nedjeljno, a dnevno 70 do 80 grama. Ja na dnevnom nivou pojedem i više nego što je preporučeno za dnevni unos. Kako možete da spriječite rizik od nastanka neke bolesti? Kada odem u restoran, uvijek pitam u kakvu marinadu stavljaju. Marinade su kokteli antioksidanasa. Oni bivaju neutralizovani od mesa koje je natopljeno u marinadi. Ukus marinade ima u sebi maslinovo ulje, origano, senf, ruzmarin. To su kapitalne mediteranske biljke koje otpuštaju eterična ulja koja su antioksidansi i koja neutralizuju u fazi grilovanja", objasnio je gastroenterolog u "Jutru" na Prvoj.
Cilj marinade je da djelimično omekša meso i začini ga pikantnim ukusom.
"Ako ste planirali da jedete nešto, kupite meso i stavite ga u marinadu. Neka stoji do sutra, ukus će biti mnogo lijep, efekat marinade je antikancerogeni, mnogo je jak. To je čarka. Ako ne može da stoji sutra, onda ga jedite minimum tri sata nakon pripreme", rekao je dr Voja i objasnio da li crveno meso povećava rizik od nastanka bolesti.
"Ako tri puta nedjeljno jedete crveno meso u marinadi, između jedite ribu. Tu ste mirni, jer tako imate snažne antikancerogene dobiti", otkrio je gastroenterolog koji ne preporučuje piletinu. "Pileće meso je prijatno za one koje imaju probavne smetnje. Mi moramo da vodimo računa o preferencijama ukusa. Ako pravite djeci pileće meso, prvo ga probarite. Domaćice treba da se pozabave piletinom da bi bila ukusna. Ćurka je mnogo zdrava. Čime se hrani ćurka? Ona samo skače i juri insekte, ima čist protein od insekata. Ćuretina je hipoalergena, ali i jagnjetina", objasnio je dr Voja.
Na pitanje koje meso ima najviše proteina, gastroenterolog je odgovorio:
"Meso sa najviše proteina je crveno meso. Uz meso treba da se jedu zelena salata i luk, kakav krompir", poručio je dr Voja.
(MONDO)