• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meso sve skuplje: Cijena prasetine mogla bi da ide i do 10 KM

Autor Dušan Volaš

Kilogram prasića žive vage prije Božićneg posta u Srpskoj je koštao 6,5 KM, a tokom ovog posta cijena će, zbog manje potražnje, biti u padu. Međutim, već po njegovom završetku, cijene prasića u Srpskoj mogle bi da dosegnu devet, pa čak i 10 KM po kilogramu.

 Meso sve skuplje: Cijena prasetine mogla bi da ide i do 10 KM Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Na ovo upozoravaju iz Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, naglasivši da to diktira situacija u kojoj je potražnja daleko veća od ponude.

"Dogodilo se nešto na što odavno upozoravamo, a to je da je Evropa obustavila izvoz prasadi prema BiH. Čak su vraćene i avansne uplate. Kriza je, naime, nastala i u EU koja prasiće iz domaće proizvodnje čuva za svoje građane, a mi smo urušili svoju proizvodnju. Ako nemate domaće sigurnosti u hrani, u problemu ste, što se dešava nama. Domaće vlasti su bile samouvjerene da se ovo ne može desiti u EU, a, evo, dešava se", rekao je predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Ističe da bi tokom posta cijena kilograma žive vage mogla da bude oko šest, a već pred katolički Božić i Novu godinu i do 10 KM.

"Jednostavno, uvoza nema, a domaća proizvodnja je u strašnom deficitu. U periodu poslije posta, kod nas je ulazilo bar desetak šlepera prasadi, tako da je ponuda bila veća. Sad, niti ima uvoza, niti prasića iz domaće proizvodnje", poručuje Maljčić.

(Srpskainfo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE