• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor otkrio koje namirnice NE TREBA podgrijavati

Autor Tamara Veličković

Da li znate koje namirnice ne bi trebalo da podgrijavate i koja je najopasnija nakon toga?

 Hrana koja je opasna kada se podgrije  Izvor: Prva TV/Printscreen

Da li podgrijavate pilav, sarmu ili pire krompir? Ova jela se nalaze na svakoj drugoj trpezi u Srbiji i nije tajna da ih većina ljudi sprema za dva ili tri dana. Ipak, neke namirnice nikako ne treba podgrijavati, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. On je "Jutru" na Prvoj objasnio da zbog opasnosti da pirinač na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ne bi trebalo da se podgrijava jer mikroorganizam može da se razmnoži, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

"To je izuzetno zdrava namirnica. To je carska hrana, riža se servira mlaka zato što se bolje vari od hladne. Treba da bude topla, ali ne od podgrevanja, nego nakon pripreme. Sarma, recimo, može da se podgrijava jer ima malo pirinča. Pilav je opasan zbog moguće kontaminacije. Rizik je vrlo veliki, ali riža je mnogo korisna. U njoj su lako svarljivi proteini", rekao je dr Perišić i dodao:

"U Japanu nema hipertenzije, nema mnogo dijabetesa, nema mnogo šizofrenija zbog riže. Imaju mnogo krvarenja u mozgu, to je nacionalna bolest. Riža ima samo dva odsto proteina, strukture krvnih sudova su veoma slabe, a krvni sudovi i mozak su u pihtijastoj masi i svaki veliki pritisak u krvnim sudovima nema potporu moždanog tkiva i puca. Pirinač i pirinčana voda su carska stvar za probavne smetnje", objasnio je gastronterolog.

Na pitanje da li je tačna pretpostavka mnogih da je integralni pirinač zdraviji, dr Perišić je odgovorio da jeste. "Integralna riža se teže vari, ima ljusku, zdravija je, ali mogućnost kontaminacije je veća", objasnio je.

Namirnice koje nikada ne treba podgrevati su krompir, pečurke, piletina, špinat i jaja.

"Krompir je najopasniji, ni slučajno ne podgrijavajte pire krompir. Ako se desi da promjeni boju, to nemojte da jedete. To nije ni malo naivno", upozorio je dr Perišić. Podgrijavanjem krompira se razvija mogućnost za pojavu bakterije Clostridium botulinum, pogotovo ako je prekriven aluminijumskom folijom. Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop