• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE TREBA DA SE ZAMRZAVAJU: Nutricionista otkriva – Nemaju ništa zdravo

Autor Maja Gašić

Koje namirnice ne smiju da se zamrzavaju i šta se dešava kad ih izložimo niskim temperaturama.

 Ove namirnice ne treba zamrzavati Izvor: Shutterstock/BravissimoS

Postoji povrće koje ne nikada ne bi trebalo da zamrzavate zbog velike količine vode koju u sebi sadrži, napominje dijetolog Marija Muhina. Kako ističe, ne mogu svi proizvodi da se čuvaju na temperaturama ispod nule. U zamrzivaču se mijenja sastav nekih namirnica, pa tako "zeleniš" prestaje da bude izvor vitamina i antioksidanata.

"Ne preporučuje se zamrzavanje zeljastog povrća i začina. Na taj način im se uništava hlorofil, gube se vitamini i antioksidativna svojstva namirnice. Ostaju samo vlakna", rekla je Muhina.

Zamrzavanje, a potom odmrzavanje mogu negativno da utiču na nutritivnu vrijednost povrća bogatog vodom, nastavila je ona.

"Nikada ne bi trebalo da zamrzavate povrće bogato vodom - krastavce, paradajz, tikvice. Biće kao guma - nakon odmrzavanja će izgubiti strukturu i elastičnost", objasnila je Muhina.

Takođe, proteinski proizvodi mogu da promijene svojstva i na niskim temperaturama, kaže Mukhina.

"Tokom zamrzavanja dolazi do pucanja proteinskih veza, denaturacije proteina. Nikada ne bi trebalo da zaledite fermentisane mliječne proizvode, jer ćete poslije otapanja dobiti nekvalitetnu namirnicu, nešto nalik kefiru sa tragovima surutke", navela je kao primjer.

Prema njenim riječima, hladnoća smanjuje aktivnost polinezasićenih masnih kiselina.

"Polinezasićene masne kiseline u bademima, kikirikiju i lešnicima, zamrzavanje gube svoju aktivnost. Odnosno, mješavina orašastih plodova poslije zamrzivača neće imati voskoku nutritivnu vrijednost, niti isti kvalitet", napominje.

Takođe, među namirnicama koje ne treba zamrzavati, nutricionistkinja je navela i sir i banane.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop