Zdravlje

Kardiolog razbio zabludu o namirnicama koje su SMRT ZA SRCE: Izbacite slaninu sa spiska

Autor Dragana Božić

Dr Nebojša Tasić otkriva koje namirnice štete zdravlju srca.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/TV Prva/screenshot

Margarin, kokosovo ulje, čips, prerađeni deserti i slanina su namirnice, navode stručnjaci, koje najviše štete srcu. Povećavaju rizik od bolesti srca, a kakvu štetu nanose organizmu i čime ih možemo zamijeniti, objasnio je u "Jutru" na Prvoj dr Nebojša Tasić, kardiolog. Mnogi vole da jede slaninu i čini se da uvijek izaziva polemiku u društvu - da li je zdrava ili ne. Kardiolog je istakao da treba da je jedemo, ali u umjerenim količinama.

"Kokosovo ulje nije dio naše uobičajene ishrane i mislim da o njemu ne treba da pričamo. Skrenuo bih pažnju na nešto što ljudi jako dobro znaju, a to je pržena hrana. Ona vuče rizik, i to ne samo za oboljenja srca. Dakle, sve vrste hrane koje su konzervisane poput šunke, pršute, hrane iz konzerve koje su pune nitrita i nitrata. Prosto, loš im je mehanizam obrade. Ne treba ih izbjegavati, ali treba biti umjeren. Ne možete iste zabrane dati nekome ko ima 20 i nekome ko ima 60 godina. Mislim da svaki čovjek treba da provjeri stanje organizma i onda da slijedi program i poštuje ono što treba da se izbaci iz ishrane", objasnio je kardiolog i dodao:

"Ranije nije bilo zdravih alternativa, a danas možete da nađete razne grickalice, od leblebija, avokada, čia pudinga, sjemenki i slično. Svi znamo da su burek, pica, bijeli hleb, pljeskavice, prženo meso, krompirići nešto što oštećuje srce. Mislim da je ružno da kažemo ljudima da se odreknu ove hrane", rekao je kardiolog.

Slanina je često bila i glavni razlog sukoba stručnjaka, a kardiolog je razbio razbludu.

"Slanina je zdrava. Hoću da kažem da su kuvana jaja jako zdrava, a sa malo slanine su pefektno zdrav doručak. Ja sam pristalica balansirane ishrane. Čak i nezdrava hrana u malim količinama, ako zadovoljava čovjeka, neće na duže staze ugroziti organizam. Povremena ogrešenja nisu tako strašna", rekao je dr Tasić i dodao:

"Crna čokolada i crno vino su jako zdravi, ali ako su u umjerenim kolčinima. Umjerenost i konsultacija se ljekarom su najvažniji. Tako dobijamo jako puno godina života, i to kvalitetnih", otkrio je kardiolog.

(MONDO)

Tagovi