Zdravlje

DOKTOR KOJI DUGOVJEČNOST "DRŽI" U MALOM PRSTU: Samo jedna navika produžava život

Autor Dragana Božić

Doktor, koji se specijalizovao za dugovječnost, otkriva da samo jedna navika može da prepolovi rizik od smrti.

Izvor: Tiktok/truetothescore/Screenshot

Tajna dugovječnosti je stavka koju bismo svi voljeli da znamo. Svjesni smo da zdrava ishrana u njoj igra ključnu ulogu, ali dr Piter Atia otkriva da je najvažnija navika koju najmanje imamo. Specijalizovao se za dugovječnost i kako kaže, vježbanje od samo tri sata nedjeljno može da smanji rizik od rane smrti za 50 odsto.

"Vježbanje je promjena koju možemo da sprovedemo da bismo uticali na dužinu i kvalitet života, a najmanje ga koristimo", rekao je i apelovao da u svoju rutinu uključimo trening snage i kardio vježbe. "Kako biste pokrili osnove, dižite tegove. To je jedna od stavki koje se najviše povezuju s dugovječnošću, ali nemojte da zanemarite održavanje kardiorespiratorne kondicije", dodao je u podkastu "Sunrise".

Ako krećete od nule, vježbanje u trajanju od 30 minuta dnevno, šest dana u nedjelji, može da prepolovi rizik od smrtnosti. Inače, prema klinici Mayo, trening snage pomaže u produženju života, ali i razvoju jakih kostiju, upravljanju težinom, poboljšanju kvaliteta života, upravljanju hroničnim stanjima i izoštravanju vještina razmišljanja. S druge strane, kardio vježbe tjeraju srce i pluća da bolje rade, čime pumpaju više krvi i kiseonika po tijelu.

"Znamo i da je vježbanje eliksir za zdravlje mozga i nevjerovatno je koliko je efikasnije od ishrane, čak i od sna. I te stvari su nam potrebne, nemojte ih zanemariti", upozorava dr Atia. Prema njegovim riječima, svako bi trebalo da teži unosu voća i povrća, ugljenih hidrata bogatih vlaknima, proteina i zdravih masti. Preporučuje i dovoljno sna, kao i meditaciju.

Pogledajte dio njegovog gostovanja:

(MONDO)