Da li je pametno izbaciti hranu poslije 18 h ako želite da oslabite? Odgovor na ovo pitanje dala je nutricionistkinja.
Ako veći dio života mučite muku sa suvišnim kilogramima, sigurno ste čuli savjet od baka, mama, pa i onih koji su bez dijete smršali, da je dovoljno samo da izbacite večeru, odnosno da poslije 18 h ne jedete ništa i svaki višak će se istopiti. Princip "večeru ostavi neprijatelju" često se pokazao kao djelotvoran u mršavljenju, a da li je i zdrav? Da li je zaista rješenje za problem sa gojaznošću tako jednostavan?
Na ovo pitanje odgovor je dala stručnjakinja iz oblasti zdrave ishrane i nutricionizma, ruska doktorka Ana Belousova. Po njenim riječima, dugi intervali između obroka (a što je neminovno ukoliko posljednji put jedete u 18 h) opasni su za tijelo. Doktorka je objasnila i zašto.
Ako tijelo ne dobije hranu 12 sati ili duže, onda će doći do naizmjeničnih skokova i padova šećera u krvi. Riječ je o opasnom stanju, budući da je glukoza glavni nutrijent za mnoge ćelije u našem tijelu, a prije svega za moždane. Drastične promjene nivoa šećera u krvi u prvoj fazi mogu da dovedu do poremećaja raspoloženja, a zatim i do nekih organskih promjena. Zbog toga se dugi periodi stanja po imenu "gladna krv" nikako ne preporučuju.
Nutricionistkinja Ana savjetuje da odbacite ovo "dijetalno pravilo" i da slobodno jedete poslije 18 h ako želite da oslabite.
"Ako vam je posljednji obrok u 18 h, a ujutru doručkujete u 'sam cik zore' - u 6 sati, interval između obroka će i dalje biti 12 sati. Ovo je veoma dug period 'gladne krvi'. Možete i treba da jedete poslije šest sati", preporučuje nutricionistkinja i dodaje: "Samo treba obratiti pažnju na ishranu. Uveče se preporučuje lagana, niskokalorična hrana sobne temperature, na primjer mladi sir."
(MONDO)