SAVJETI

DA LI TREBA JESTI SJEMENKE LUBENICE: Nutricionista otkriva kako djeluju na organizam!

Autor Dragana Božić

Da li sjemenke lubenice treba da se izbjegavaju i da li je bezbjedno ako ih progutamo, pitanja su koja često stvaraju nedoumicu.

Izvor: Sjale/Shutterstock.com

Koliko god se trudili da izbjegnemo sjemenke lubenice, sigurno vam je makar neka promakla. Mnogi se pitaju da li je bezbjedno progutati ih - dok su pojedini spremni da jedno parče čiste koliko god je to potrebno, drugi će ga pojesti bez da pogledaju koliko sjemenki će pojesti. Stručnjaci kažu da ništa nije strašno ako ih progutate, naprotiv. Sjemenke su nutritivno bogate.

Prema riječima nutricionistkinje Bet Voren, sjemenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranljivim stvarima. Mogu da se jedu i pečene, a tada su hrskave i mogu da zamijene druge nezdrave grickalice. Velika šaka sjemenki lubenice sadrži samo 23 kalorija, što je daleko manje od jedne kesice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite.

Kad se potpuno osuše, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite na pleh za pečenje. Posolite ih, pa pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Sjemenke lubenice su odličan izvor magnezijuma. U porciji od 4 grama, koliko iznosi jedna šaka sjemenki, dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Osim toga, one sadrže i gvožđe, koje prenosi kiseonik po cijelom tijelu i pomaže tijelu da pretvori kalorije u energiju. Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0,29 miligrama gvožđa. Prema "American Heart Association Trusted Source", sjemenke sadrže masti koje su korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i smanjenju rizika od nastanka lošeg holesterola u krvi.

BONUS VIDEO:

(MONDO)