Zdravlje

Doktori upozoravaju: ŠTA NE TREBA JESTI I PITI UZ ANTIBIOTIKE

Autor Dragana Božić

Doktorka otkriva šta smijemo, a šta nikako ne smijemo da konzumiramo dok smo na antibioticima!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovć

Antibiotici se prepisuju za liječenje bakterijske infekcije, međutim najveći problem se javlja usljed njihove zloupotrebe i pogrešnog konzumiranja. Posljedica toga je rezistencija bakterija na antibiotike koja je sve veći problem kako u svijetu, tako i kod nas. 

Ljekari više puta podsjećaju da antibiotici ne liječe viruse i virusne infekcije i pogotovo ne bi smjeli da se uzimaju na svoju ruku. Osim toga važno je i kako se koriste. Doktorka iz Zagreba, Branislava Čilić otkriva šta treba da izbjegavamo da jedemo i pijemo dok ih koristimo.

Pa tako, neki sastojci iz grejpfurta se razgrađuju u jetri istim enzimima kao i antibiotici. Zbog toga bi moglo da dođe do preklapanja i nepotpunog djelovanja antibiotika. Dodala je kako nije mudro uzimati ni kalcijum i magnezijum.

Nikako kalcijum i magnezijum

"Poznato je da kalcijum iz mlijeka, mliječnih proizvoda i hrane koja sadrži kalcijum, ali i lijekova koje koristimo u liječenju osteoporoze, smanjuje resorpciju antibiotika u crijevima, to posebno vrijedi za kinolonsku i tetraciklinsku grupu antibiotika. U tom slučaju se ne postiže terapijska doza lijeka u organizmu dovoljna za borbu protiv bakterijskih uzročnika bolesti. To možete da izbjegnete uzimanjem lijeka dva sata nakon konzumiranja hrane bogate kalcijumom", objasnila je i dodala da sličan rezultat ima i hrana s kiselim ukusom, ali i hrana bogata vlaknima.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Treba izbjegavati alkohol

Alkohol se ne preporučuje u kombinaciji ni sa jednom grupom lijekova pa tako ni s antibioticima. Posebno ne s antibiotikom metronidazolom gdje može da izazove hipoglikemiju, mučninu, povraćanje, smetnje u disanju, ali i druge psihičke smetnje, zbunjenost, konfuziju", upozorava dr. Čilić.

Šta je dobro uz antibiotike

"Treba uzimati hranu bogatu vitaminom K kod pacijenata na terapiji martefarinom jer antibiotik u crijevima uništava bakterije koje proizvode vitamin K. On je važan u antikoagulantnom liječenju kako se ne bi pojačavao učinak martefarina, a posljedica bila neželjeno krvarenje", kaže doktorka.

Uz antibiotike bi trebalo uzimati i probiotike kako bi se obnovila crijevna flora na koju antibiotici negativno djeluju jer uz loše bakterije uništavaju i one dobre.

Dovoljno tečnosti

Takođe, antibiotike treba uzimati uz dovoljno tečnosti (oko 2 dcl), a voda je najbolji izbor.

"Antibiotike trebate popiti u tačno određeno vrijeme jer je učinak jedne doze vremenski ograničen i mora da postojii kontinuitet koncentracije lijeka u tijelu kako bi on bio djelotvoran", svatovala je dr. Čilić, prenosi 24sata.hr.

 (MONDO)