Pogledajte kako određena hrana utiče na simptome alergije na polen.
Alergije su uveliko u jeku, rani dolazak proljeća i sve veća rasprostranjenost polena glavni su uzroci. Suzenje i crvenilo očiju, kijanje, zapušen nos, samo su neki od dosadnih simptoma koji remete normalno funkcionisanje.
Kako je naš organizam savršeno uređen sistem međusobno povezanih organa i ćelija, tako i hrana koju unosimo može da utiče na simptome alergije. To je zato što određena hrana može da pogorša začepljenost nosa, što bi potencijalno moglo da dovede do infekcije sinusa, kažu stručnjaci.
"Kada se sluz uhvati u nosu, postaje gušća i ljepljivija koja je raj za bakterije", rekao je za HuffPost dr Sem Hah, docent na odjeljenju za otorinolaringologiju na Maunt Sinaiju (Njujork).
Isitče da sinusitis (upala sinusa) nije uvijek izazvan nadražujućim faktorima iz okoline, ponekad bi uzrok mogao da se nađe u tanjiru - kao što su pržena hrana, dodatni šećeri i, za neke, mliječni proizvodi. Slično tome, neka istraživanja su utvrdila da rafinisani šećeri, u sokovima, bombonima, sokovima, žitaricama mogu da povećaju upalu zbog oslobađanja citokina ili inflamatornih molekula i, prema tome, dovesti do upale sinusa.
Stručnjaci takođe kažu da bi zapušenje nosa kod nekih ljudi mogli da izazovu salicilati, hemikalije koje proizvode biljke poput mahunarki, žitarica, povrća, voća i određenih začina. Hrana koja sadrži histamine - hemikaliju koju proizvodi imuni sistem kada joj prijeti alergen - takođe može da pogorša alergije ako ljudi imaju netoleranciju.
Određene namirnice, kao što su prerađeno meso, fermentisana pića kao što su alkohol, stari sir i fermentisana hrana, sadrže visoke nivoe histamina, što može da izazove zapušenje sinusa.
"Kada se histamin nakupi i nemate dovoljno enzima... koji ga razgrađuje, imaćete netoleranciju na histamin", rekao je dr Anderson-Haines sa "Academy of Nutrition and Dietetics".
Međutim, baš kao što određena hrana izaziva upalu, druga jela mogu da smire simptome, poput kapsaicina, ključnog sastojka ljutih papričica. Kao odgovor na toplotu, tijelo pokušava da tečnostima izbaci začin, širi krvne sudove i povećava tjelesnu temperaturu, navodi Time. Bijeli luk i đumbir takođe mogu da imaju antiinflamatorna svojstva zbog određenih jedinjenja koja sadrže.
(MONDO)