Koje dijelove mesa sa roštilja ne bi trebalo da jedemo, otkrila je nutricionistkinja Marija Stajić.
Ko ne voli krmenadle, vješalice, vrat, kobasice, ražnjiće, ćevape, pljeskavice, bijelo pileće meso, krilca i slaninu? Mirisi miješanog mesa šire se izletištima, a postoje savjeti koje vrijedi uzeti u obzir. Nutricionistkinja Marija Stajić je nedavno govorila za RTS Ordinaciju, gde je otkrila ključne nedoumice koje vladaju u vezi roštilja. Tom prilikom je otkrila da li meso koje je spolja dobro pečeno, a unutra roze boje, može da bude opasno.
"Crne dijelove bi trebalo odstraniti, to svakako nije poželjno da se jede. Kada presječemo meso, opet je jako bitno da ono unutra bude pečeno, pogotovo mljeveno meso. Često je podložno kvarenju i isto tako kada kupujemo meso, treba da gledamo da bude lijepe rozikaste boje, da ukoliko kupujemo ćevape ili pljeskavice, ukoliko su unutra onako sivkaste boje, to bi ipak trebalo da ne konzumiramo", rekla je nutricionistkinja i otkrila da li je bolje pojesti krilca ili batak.
"Ja bih prije batak, ali da sa druge strane bude bez kožice, jer je i ona negdje izvor masnoće i prikuplja sve što nije zdravo, ali generalno, batak možemo da kategorišemo kao crveno meso, opet lako svarljivo", rekla je nutricionistkinja i otkrila koje piće je preporuka stručnjaka.
"Roštilj je prepun soli i mi često imamo tu potrebu da gasimo žeđ, da pijemo nešto uz roštilj. Može da prođe i neko vino, ali najbolje bi bilo da to bude obična voda ili limunada. Kisela voda može da pravi neke digestivne smetnje. Alkohol je šećer, sve to se opet zbućka zajedno i pravi probleme", rekla je nutricionistkinja i dodala da kisela voda može da bude bogata natrijumom i da dodatno utiče na skok pristiska.
BONUS VIDEO: Trik za sočno meso
(MONDO)