Da li redosled pića može mamurluk da učini blažim? Otkrili su naučnici.
Vjerovatno ste čuli da kada pijete alkohol, važi pravilo da prvo pijete pića sa manjim sadržajem alkohola, a zatim pređete na ona sa većim sadržajem alkohola? Zahvaljujući tome, mamurluk će biti manje izražen sljedećeg dana. Mit "prvo pivo, pa vino" prilično je ukorijenjen u našim glavama, pa su naučnici odlučili da provjere da li u tome ima istine.
Naučnici sa Univerziteta Witten Herdecke u Njemačkoj i Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji detaljno su se bavili ovom temom. Oni su angažovali 90 učesnika za svoju studiju i podijelili ih u tri grupe. Prva grupa je popila 2,5 litara piva, a zatim četiri čaše rashlađenog bijelog vina. Druga grupa je započela test vinom i zalila pivom. Treća grupa, podijeljena u dvije podgrupe, konzumirala je samo pivo ili samo vino.
Tokom studije, istraživači su učesnike zamolili da navedu nivo intoksikacije alkoholom na skali od 1 do 10. Poslije posljednjeg gutljaja alkohola, naučnici su postavili pitanje posljednji put. Zatim je svaki učesnik popio čašu vode i otišao na spavanje pod budnim okom istraživača.
Sljedećeg jutra, od učesnika je zatraženo da prijave da li su iskusili simptome mamurluka, a zatim da ih ocijene na skali. Skala je uključivala simptome kao što su žeđ, gubitak apetita, bol u stomaku, mučnina i glavobolja. Nedjelju dana kasnije, eksperiment je ponovljen, s tim što je grupa koja je ovog puta krenula sa pivom, počela sa vinom i obrnuto.
Naučnici nisu našli značajne razlike u rezultatima pojedinih grupa. Bez obzira na redoslijed kojim su konzumirali alkohol, simptomi mamurluka koje su prijavili, bili su slični. Prvi autor studije i istraživač na Univerzitetu Witten Herdecke u Njemačkoj, rekao je u saopštenju za medije da je istina da ispijanje previše bilo kog alkoholnog pića može da dovede do mamurluka. "Nismo pronašli nikakve dokaze da će redoslijed 'pivo prije vina' uticati na to da mamurluk bude blaži u odnosu na mamurluk nakon pijenja vina prije piva", rekao je.
(MONDO)