U moru saveta o zdravoj ishrani kojima se zabranjuje manje-više sve što prosečna osoba voli da jede, evo malog "osveženja".
Možda će stroga "čista" ishrana uskoro otići u istoriju, pošto rezultati nove studije pokazuju da pivo, vino i čokolada mogu da produže život. Naučnici kažu da određena ishrana može da ublaži zapaljenske procese u organizmu i snizi rizik od prerane smrti u srednjim i poznim godinama za gotovo 20 odsto.
Ishrana koja ovako pozitivno utiče na zdravlje zasnovana je na voću, povrću, hlebu od žitarica celovitog zrna, sirevima sa niskim procentom masti, maslinovom ulju i orašastim plodovima. Ali, ne morate da se držite ove superzdrave hrane sve vreme, obroke možete završiti nekom čokoladnom poslasticom, čajem, kafom ili čašom vina ili piva.
Istraživanje je takođe pokazalo da ako želite da živite duže, treba da izbegavate hranu koja podstiče zapaljenske procese, uključujući crveno meso u bilo kojem obliku, iznutrice, prženu hranu, gazirana pića i prerađenu hranu, generalno, kakva su recimo gotovi sosevi, smrznuta gotova jela i slično.
Naučnici su tokom studije poredili podatke o više od 68.000 ispitanika, starosti između 45 i 83 godine, i ispostavilo se da je kod onih čija je ishrana bila bogata protivzapaljenskim namirnicama rizik od smrti tokom narednih 16 godina manji za 18 odsto nego kod onih koji su manje vodili računa o ishrani.
Nakon što su ispitanici popunili upitnik zasnovan na 11 namirnica koje ublažavaju zapaljenske procese u organizmu, rangirani su od 0 do 16, s tim što je viši broj označavao bolje zdravlje.
Konkretno, oni koji su ocenjeni višom ocenom, niži rizik imali su od smrti od kardiovaskularnih bolesti (20 odsto) i raka (13 odsto).
Interesantno je da su pušači koji su se hranili na ovaj zdrav način imali još i više koristi od toga nego nepušači. Kod njih je rizik od prevremene smrti za gotovo trećinu niži od onog kojem su izloženi pušači koji se još i hrane nezdravo.
Ali, nepušači koji se hrane zdravo živeće u proseku pet godina duže.
"Poznato je da su voće, povrće, čaj, kafa, crveno vino, pivo i čokolada bogati antioksidantima", kaže profesor Joana Kaluza sa Univerziteta u Varšavi, prenosi britanski "Metro".
"Hleb od integralnih žitarica, povrće, sveže i suvo voće, bogati su zdravim vlaknima, a maslinovo ulje je odličan izvor zdravih, nezasićenih masnih kiselina, što su sve dragoceni nutrijenti sa izraženim antiimflamatornim delovanjem."
Zapaljenski procesi su prirodan način tela da se izbori sa bolestima ili povredama, ali kad postanu hronični, povezani su sa ozbiljnim bolestima kakve su kardiovaskularne, rak, dijabetes ili demencija.
"Ishrana koja se zasniva na namirnicama sa visokim antizapaljenskim potencijalom umanjuje rizik od smrti kao posledice kardiovaskularnih bolesti ili kancera, a produžava i životni vek, naročito među pušačima i bivšim pušačima", kaže dr Kaluza.
Ovi nalazi u kojima je uključen i uticaj konzumiranja vina i piva mogu delovati kontroverzno, ali naučnici napominju da su rezultati zasnovani na slučajevima ispitanika koji su konzumirali i konzumiraju alkohol u vrlo umerenim količinama.