Pogledajte kako ultrapreađena hrana utiče na naše zdravlje!
Konzumiranje ultraprerađene hrane povezano je rizikom od prerane smrti, ističe jedna studija rađena 30 godina. Studija je analizirala podatke više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji nisu bolovali od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Od 1986. do 2018. godine učesnici su svake dve godine davali informacije o svom zdravlju i životnim navikama.
Grupa koja je jela najmanje prerađenu hranu jela je u prosjeku oko tri porcije dnevno, dok je najviše njih jelo prosječno sedam porcija dnevno, prema studiji objavljenoj u časopisu BMJ. Oni koji su najviše jeli imali su 4% veći rizik od smrti zbog bilo kog uzroka, uključujući 9% povećan rizik od neurodegenerativnih smrti, pokazali su podaci, prenosi "Si-En-En".
Dr Mingjang Song, vanredni profesor kliničke epidemiologije i ishrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja opisao je vezu između prerađenog mesa i potencijalnih uzroka bolesti kao "umjerenu", napominjući da veza nije bila podjednako jaka među svim vrstama ultra obrađene hrane.
Da li treba da izbacimo ultraprerađenu hrane iz upotrebe?
Dr Song ne bi nužno savjetovao potpuno izbacivanjeultraprerađene hrane jer je to raznolika kategorija, rekao je on.
"Žitarice, hljeb od celog zrna, na primjer, takođe se smatraju ultraprerađenom hranom, ali sadrže razne korisne hranljive materije poput vlakana, vitamina i minerala. S druge strane, mislim da bi ljudi trebalo da pokušaju da izbegnu ili ograniče konzumaciju određene ultraprerađene hrane, kao što su prerađeno meso, pića zaslađena šećerom i takođe potencijalno vještački zaslađena pića", savetovao je ona.
Ishrana je najvažnija
Istraživači su takođe otkrili da je najvažniji faktor za smanjenje rizika od smrti kvalitet cjelokupne ishrane osobe, rekao je Song.
"Ako ljudi održavaju generalno zdravu ishranu, mislim da ne moraju da budu uplašeni ili preplašeni. Ukupni obrazac ishrane je i dalje dominantan faktor koji određuje zdravstvene ishode. Zdrava ishrana je raznovrsna, sa što više šarenog voća i povrća i cijelih žitarica", istakao je doktor.
Ukoliko ste zabrinuti zbog aditiva u hrani, izaberite hranu koja ima nizak nivo aditiva. Samo vodite računa o nutritivnom sadržaju (ultraprerađene hrane) koju odlučite da konzumirate.
(MONDO)