Istraživanje je pokazalo kako med utiče na šećer u krvi i holesterol, a naučnici su istakli da su iznenađeni rezultatima.
Zovu ga tečnim zlatom. Izvanredne osobine meda koriste se u medicini od davnina, a to je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog kojeg je sprovedeno istraživanje. Naučnici su željeli da saznaju kako med utiče na nivo šećera u krvi i koliko je meda dovoljno. Rezultati su objavljeni u naučnom magazinu Nutrition Reviews, a prema riječima stručnjaka, prilično su iznenađujući.
U studiji, koja je trajala dva mjeseca, učestvovalo je 1.110 ljudi. Svi su uzimali dvije pune kašičice meda dnevno, a rezultati su pokazali da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi, kao i da ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca. Osim toga, primijećeno je da je sirovi med pružio više koristi, dok prerađeni nije bio toliko efikasan.
"Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 odsto šećera. Ipak, med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i rijetkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje. Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinjenja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite ćelije od oksidativnog stresa", rekla je dijetetičarka Ketrin Hervasio za Nutrition Reviews.
Stručnjaci su donijeli zaključak da je jedna do dvije kašike sirovog meda dnevno dovoljna količina koja može da obezbijedi hranljive materije. Pored antioksidanata korisnih za zdravlje (što je med tamnije boje, to je više antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala ) i baktericidnih supstanci, pčelinji proizvod sadrži i kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i folnu kiselinu.
BONUS VIDEO: Kako prepoznati pravi med?
(MONDO/T.V.)