Zdravlje

Šta se desi u tijelu ako svaki dan pijete jogurt? Poslije nedjelju dana mijenjaju se kosti, imunitet i metabolizam!

Autor Tamara Veličković

Koje promjene možete da dobijete ako svako jutro nedjelju dana pijete jogurt?

Izvor: Vitalii Stock/Shutterstock

Ako volite mlječne proizvode, evo promjena koje mogu da se dese u vašem tijelu ako svakodnevno jedete jogurt. Stručnjaci odraslim osobama preporučuju tri šolje mlječnih proizvoda dnevno, a one uključuju jogurt, krem sir ili mleko sa niskim sadržajem masti. Jogurt ima mnoge zdravstvene prednosti. Pored toga, lako se uklapa u svakodnevnu ishranu. Promjene koje možete da primetite poslije nedelju dana su:

Podržava zdravlje kostiju

Jogurt je bogat kalcijumom, cinkom i vitaminima B kompleksa. To ga čini važnim za zdravlje kostiju. Dug rok trajanja i lakoća konzumiranja jogurta čine ga odličnom opcijom za ishranu u užurbanim danima kada nemate vremena da pravilno organizujete svoje obroke.

Stimulativni efekti za imunitet

Jogurt sadrži probiotike, odnosno dobre bakterije. Ovo može da pomogne u poboljšanju imuniteta crijeva. Nemasni jogurt doprinosi brzom oporavku crijevne flore. Zbog sadržaja cinka, vitamina B6 i laktobacila, jogurt takođe poboljšava imuni odgovor i smanjuje rizik od nastanka infekcija kao što su sezonski grip i dijareja. Prema stručnjacima, jogurt inhibira širenje bakterije Helicobacter pylori u želucu i crijevima. Redovna konzumacija jogurta bez šećera takođe pruža zaštitu od va*inalnog sekreta i gljivičnih infekcija.

Doprinosi regulaciji metabolizma

Jogurt je pun hranljivih materija. To je zasitna hrana, pa konzumiranje dve do tri šolje jogurta nedjeljno smanjuje želju za šećerom i kofeinom. Ovo pomaže u kontroli težine i poboljšava zdravlje srca, smanjujući rizik od visokog krvnog pritiska za 30 odsto. Takođe smanjuje rizik od ranog dijabetesa.

Dakle, evo šta se dešava u tijelu ako svakodnevno jedete jogurt: crevni tranzit je regulisan i pruža zaštitu od gljivičnih infekcija. Takođe, zbog visokog sadržaja proteina i zdravih masti, doprinosi povećanju osjećaja sitosti. Tako više neće biti rizika da između obroka jedete drugu prerađenu hranu, punu šećera. Ako za doručak uzmete 150 grama jogurta, unećete 14 grama proteina. Takođe ćete povećati unos kalcijuma, koji je neophodan nutrijent za tjelesne funkcije koje se odnose na mišiće, nerve i kosti.

(MONDO)

Tagovi