Zdravlje

Pet manje poznatih razloga za visok holesterol: Teško se otkrivaju, pa rezultati ne mogu da budu dobri

Autor mondo.rs

Postoje manje poznati uzroci koji dovode do povećanja nivoa holesterola, koje je dobro znati.

Izvor: Shutterstock/Ronald Rampsch

Visok nivo lošeg (LDL) i ukupnog holesterola javlja se nakon povećanog unosa hrane bogate zasićenim i trans mastima. Stres, problemi sa štitnom žlijezdom i menopauza takođe doprinose ovom povećanju. Holesterol je esencijalna mast jer je uključen u mnoge procese u tijelu. Međutim, kada su nivoi LDL i ukupnog holesterola visoki, nastaju problemi.

Ovo zdravstveno stanje se razvija tokom godina kada se holesterol nakuplja na zidovima krvnih sudova u obliku aterosklerotskih plakova, blokirajući protok krvi. Hiperholesterolemija pogoduje nastanku krvnih ugrušaka, povećava rizik od nastanka moždanog i srčanog udara. Uzroci povećanja holesterola su višestruki, a najpoznatiji su: genetski faktori, prekomjerna konzumacija zasićenih masti i trans masti, koje se nalaze u prerađenoj hrani, proizvodima životinjskog porijekla, pecivu i brzoj hrani, ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, gojaznost i sedentarni način života.

Postoje i drugi uzroci koji dovode do povećanja nivoa holesterola:

Stres

Istraživanja pokazuju da hronični stres može da smanji HDL (dobar) holesterol i poveća LDL (loš) holesterol jer hormoni stresa kortizol i adrenalin utiču na metabolizam masti. Oni takođe dovode do inflamatorne reakcije u tijelu, što povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, dokazano je da ljudi koji su pod stresom, pribjegavaju nezdravim navikama kao što su jedenje hrane sa visokim sadržajem šećera i masti, alkohol i pušenje.

Određene bolesti

Ako vam je dijagnostikovana hipertireoza, dijabetes, HIV, lupus ili hronična bolest bubrega, možda imate viši nivo holesterola. Nivoi štitne žlijezde i holesterola su usko povezani jer tijelo koristi hormone štitne žlijezde, kao što su tiroksin i trijodtironin, da ukloni višak holesterola. Dakle, ako imate hipotireozu, nivo holesterola će takođe porasti. Simptomi hipotireoze uključuju umor, suvu kožu, slabost i bol u mišićima. Stanje može da se otkrije jednostavnom analizom krvi.

Neki tretmani

Povećani nivo holesterola takođe može da bude povezan sa nekim tretmanima. Među njima su tretmani za akne, rak, hipertenziju, aritmiju, transplantaciju organa, HIV infekciju.

Starost

Višak holesterola je problem koji se češće javlja nakon 40. godine. Kako starimo, jetra postaje manje sposobna da ukloni LDL holesterol.

Menopauza i trudnoća

Drugi uzrok visokog holesterola može da bude menopauza. Tokom ove faze, koja označava kraj plodnog perioda žene, estrogen se smanjuje i utiče na porast holesterola. Zapravo, nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola raste oko i poslije posljednje menstruacije. Podaci istraživanja pokazuju da žene nakon menopauze mogu u prosjeku da dobiju između 8 i 10 kilograma. Tokom trudnoće, tijelo trudnice koristi holesterol kako bi pomoglo razvoju fetusa. Zbog toga nivo holesterola može da poraste i do 50 odsti u drugom i trećem trimestru.

Tagovi