Zdravlje

Šta treba da znate kad prepolovite tabletu: Ni slučajno ne koristite nož, jedna greška je opasna

Autor Tamara Veličković

Da li ste se ikada zapitali da li je bezbijedno da presiječete pilulu na pola?

Izvor: Shutterstock/Honeybee49

Da li ste se ikada zapitali da li je bezbijedno presjeći pilulu na pola? Pa, iako to može da izgleda kao uobičajena i bezopasna praksa, postoje značajni rizici uključeni u to. Iako neke tablete mogu da se podijele na pola, to nije uvijek najbolja opcija i važno je razumjeti kada je bezbijedno, a kada nije.

Ako pilula ima liniju razdvajanja, to obično ukazuje da može da se podijeli. Ta linija pomaže da se napravi precizniji rez, čineći dvije jednake polovine. Ipak, ne oslanjajte se samo na ovu liniju, važno je da provjerite uputstvo lijeka ili da se konsultujete sa svojim ljekarom ili farmaceutom. Nisu sve tablete sa podijeljenom linijom bezbijedne za podjelu i uvijek se preporučuje konsultacija sa stručnjakom.

Pilule koje nikada ne bi trebalo da dijelite

Postoje određene vrste pilula koje ne treba dijeliti, bez obzira da li imaju liniju razdvajanja ili ne. To uključuje:

  • Tablete sa produženim oslobađanjem - ove pilule su napravljene da postepeno oslobađaju aktivne supstance u vašem tijelu. Ako ih isiječete, doza može brzo da se oslobodi, što može da bude opasno.
  • Kapsule sa tečnošću - njihovo razdvajanje nije samo teško, već onemogućava dobijanje tačne doze.
  • Asimetrične ili veoma male pilule - teško je napraviti tačan rez na piluli nepravilne ili male veličine, što može da dovede do netačne doze.

Kako pravilno podijeliti pilulu

Ako ste od svog ljekara ili farmaceuta dobili zeleno svjetlo da podijelite pilulu, važno je da to uradite kako treba. Ne koristite običan nož ili, još gore, zube. Specijalizovani sjekač tableta, koji možete da kupiti u apoteci, najbezbjednija je opcija. Ovaj uređaj vam omogućava da napravite brz i precizan rez bez rizika od zgnječenja pilule.

Dodatni savjeti

  • Isijecite jednu pilulu. Ako prepolovite nekoliko tableta odjednom, možda ćete zaboraviti od kog lijeka je svaka polovina. Takođe, na isječene pilule mogu da utiču toplota i vlaga, a na taj način gube svoju efikasnost.
  • Neka podloga bude čista. Operite ruke prije i poslije sječenja pilula i očistite sjekač za tabčete da biste spriječili bilo kakvu kontaminaciju.
  • Podijeliti pilulu podjednako je mnogo teže nego što se čini. Jedna studija je otkrila da je skoro jedna od osam isječenih pilula imala grešku u doziranju veću od 20 procenata. Ovo može da bude opasno. Ako uzmete previše lijeka, možete da se predozirate, a ako uzmete premalo, lijek neće biti tako efikasan.

(MONDO)

Tagovi