Ishrana

8 razloga da doručkujete ovsenu kašu koja je prenoćila u frižideru

Autor Vesna Kerkez

Lako se pravi i povoljno utiče na organizam!

Izvor: YouTube/Liezl Jayne Styrdom

Ovsena kaša je popularan izbor za doručak, i dok je mnogi prave "na brzaka", tik prije nego što će istrčati iz kuće, mnogi hvale ovsenu kašu koja je prenoćila u frižideru.

Zašto je dobra ovsena kaša koja je prenoćila, koju stranci zovu "overnight oats"? Krenimo od ukusa - ako ne volite krckavu teksturu, ova kaša se natapala u raznim ukusnim sastojcima i dodacima preko noći, tako da je teksturom bliža pudingu nego kaši. Ovsene pahuljice su lijepo smekšale, a uz dodatak voća ili jogurta, dobijate pravu poslasticu!

Evo 8 razloga zašto je ovsena kaša koja je prenoćila dobra za doručak!

1. Pomaže održavanju zdrave tjelesne težine

Ovsena kaša je ukusna, ali i zasitna jer se ovsene pahuljice dugo vare. Bićete siti duže ako je pojedete za doručak, a unijećete proteine, zdrave masti i vlakna.

2. Pomaže procese varenja

Ovsena kaša koja je prenoćila sadrži rastvorljivo vlakno beta-glukan, koje može da pomogne procesima varenja. U organizmu pravi supstancu nalik gelu koja usporava kretanje hrane kroz digestivni trakt. Može da pomogne ako imate zatvor.

3. Diže energiju i fokus

Ovsena kaša sadrži kompleksne ugljene hidrate, koji organizmu, pa samim tim i mozgu, daju konstantan priliv energije, umjesto iznenadnih uspona i padova. Stabilan izvor energije već od doručka dobar je za fokus tokom dana. Ovas sadrži i vitamin B i magnezijum.

Izvor: YouTube/Liezl Jayne Styrdom

4. Utiče na holesterol

Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima, ovsena kaša može da pozitivno utiče na holesterol i obori njegov nivo u krvi. Rastvorljiva vlakna se u sistemu za varenje vezuju za holesterol čime pomažu da se on izbaci iz tijela, a ne da se apsorbuje.

5. Pomaže ako imate visok pritisak

Osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo bi da jedu ovsenu kašu, jer kao i sve druge namirnice bogate vlaknima, može blagotvorno da djeluje na kardiovaskularni sistem. Ovas sadrži antioksidante koji se zovi avenantramidi, i koji pomažu da se krvni sudovi opsute i prošire kako bi se krvni pritisak spustio.

6. Dobro djeluje na imuni sistem

Bega-glukan, rastvorljivo vlakno koje smo već pominjali, može blagotvorno da djeluje na imuni sistem. Beta-glukan aktivira ćelije u imunom sistemu koje se zovu makrofage i neutrofili, a ovsena kaša koju jedete za doručak sadrži i cink i selen, koji su važni za održavanje funkcija imunog sistema.

Izvor: YouTube/Liezl Jayne Styrdom

7. Pomaže regulaciji šećera u krvi

Ovsena kaša koja je prenoćila ne samo da je zgodna za pripremu - pomešate sve uveče, jedete ujutru - već može i da doprinese stabilnosti nivoa šećera u krvi. Unošenje ovsa može da doprinese smanjenju "skokova" glukoze, zbog visokog sadržaja vlakana koja usporavaju proces varenja ugljenih hidrata.

8. Sadrži esencijalne hranljive materije

Ovas sadrži vlakna, magnezijum, gvožđe i cink, a često slušamo o tome da mnogi ljudi imaju deficijenciju upravo ovih dragocenih supstanci. Imajte na umu, ovas ne sadrži sve što vam treba, ali je odličan početak za zdrav doručak - dodajte mu zdrave masti, voće i druge sastojke koje volite i započnite dan ukusno i zdravo! 

(MONDO)