Zdravlje

Prestanite da pušite i duže ćete živjeti - čak i ako imate preko 70 godina

Autor Vesna Kerkez

Novo naučno istraživanje otkriva da prestanak pušenja čak i u dobi od 75 godina može znatno produžiti životni vijek.

Izvor: Shutterstock

"Prestanak pušenja najbolje je što ljudi mogu učiniti kako bi produžili svoj životni vijek", smatra tim naučnika sa Univerziteta u Mičigenu.

Studija, objavljena u američkom časopisu o medicini, naglašava da čak i dugogodišnji pušači mogu imati koristi od odvikavanja od pušenja, jer bi im to potencijalno smanjilo rizik od raka i bolesti srca.

Studija, koja je pratila gotovo 13.000 sredovječnih muškaraca, pokazuje da oni koji puše 30 ili više cigareta dnevno imaju 21 odsto veći rizik od smrti u roku od 25 godina.

Istovremeno, prestanak pušenja nudi korist u bilo kojoj životnoj dobi, otkrili su američki naučnici.

Oni su analizirali američke nacionalne zdravstvene podatke kako bi procijenili godine "izgubljene" zbog pušenja i godine "vraćene" prestankom pušenja u različitoj životnoj dobi - 35, 45, 55, 65 i 75 godina.

Uporedili su očekivani životni vijek onih koji su prestali da puše, redovnih pušača i onih koji nikada nisu pušili i mapirali te procjene korištenjem modela vjerovatnoće.

Tokom studije naučnici su predviđali da će pušači u dobi od 35 godina, koji nikad nisu prestajali da koriste cigarete, "izgubiti" oko devet godina života, ali ako prestanu pušiti u 35. godini "vratiće" osam od tih devet izgubljenih godina.

Čak je i prestanak pušenja u starijoj dobi pokazao značajne prednosti.

Oni koji su nastavili da puše u dobi od 75 godina "izgubili" su 4,4 godine, dok bi prestanak pušenja u dobi od 65 godina mogao dodati najmanje godinu života.

Autori studije vjeruju da njihovi rezultati nude vrijednu motivaciju pušačima da prestanu pušiti, bez obzira na starosnu dob, prenosi "Sajens alert".

(Srna)