Zdravlje

Ne zaobilazite repu, povrće koje je skrajnuto ali veoma zdravo

Autor mondo.rs

Da li znate kako repa, ponekad nazvana povrćem "za sirotinju", utiče na zdravlje?

Izvor: Privanta arhiva

Ovo jeftino i potcenjeno povrće prepuno je hranljivih materija koje imaju ogroman uticaj na naše zdravlje i izgled.

Podržava imunitet, ima antibakterijska i antivirusna svojstva, blagotvorno djeluje na sistem za varenje, izlučivanje i krvotok. Takođe ima blagotvorno dejstvo na kožu, nokte i kosu. Repa nam obezbjeđuje mnoge vrijedne hranljive materije, a i jeftina je, nekada pomalo prezrivo nazvana povrćem "za sirotinju". Saznajte zašto je važno da ga trajno uključite u svoju ishranu.

Šta je u repi?

To je povrće iz porodice kupusa, koje se sastoji od korijena i listova. Njegovi podzemni i nadzemni dijelovi su jestivi i zdravi. Korijen repe može da ima različite boje: bijelu, crnu ili crvenu, ali unutra je uvijek bijelo ili žuto. Najpopularnije su bijele i crne sorte.

Svaki od njih je bogat izvor vitamina B i vitamina C i K, kao i minerala kao što su magnezijum, kalcijum, bakar, gvožđe, fosfor, kalijum i cink. Repa takođe sadrži velike količine vlakana, proteina i antioksidanata. Ima sličan ukus kao i rotkvice. Možete da je jedete sirovu ili nakon kuvanja, prženja ili pečenja. Odličan je dodatak salatama. Niskokalorična je jer 100 g ovog povrća daje samo 28 kcal.

Izvor: Egorov Igor/Shutterstock

Osobine repe

Stručnjaci se slažu da uključivanje repe u ishranu može da smanji rizik od mnogih bolesti koje ubijaju oko 40 miliona ljudi širom svijeta svake godine. Antioksidansi sadržani u repi nas štite, između ostalog, protiv dijabetesa, bolesti cirkulacije i zglobova, kao i protiv neurodegenerativnih bolesti. Takođe imaju blagotvorno dejstvo na kožu.

Vitamin C podržava imunitet, vitamin A blagotvorno djeluje na oči, gvožđe štiti od anemije, a vlakna poboljšavaju funkcionisanje digestivnog sistema, podržavaju gubitak težine, osiguravaju dug osjećaj sitosti i regulišu rad crijeva. Međutim, vlakna pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola i glukoze u krvi. Repa se naziva i prebiotikom jer podržava razvoj i funkcionisanje korisne crijevne mikroflore.

Podržava proizvodnju žuči i dezinfikuje probavni sistem. Zbog visokog sadržaja kalijuma ima pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem i jetru.

Izvor: Lahore Qalandars7/Shutterstock

Repa nije za svakoga

Repa ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa nas štiti od sezonskih infekcija. Međutim, ako nam se to desi, ima analgetički i antiinflamatorni efekat. Takođe će nam pomoći i kod drugih tegoba jer ima antispazmodična i antireumatska svojstva. Uprkos brojnim vrijednim svojstvima, repa se ne preporučuje osobama sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, jer kod ovih osoba ovo povrće može da pogorša simptome.

Kontraindikacije su: srčana insuficijencija, zatajenje bubrega, hiperaciditet želuca, refluksna bolest i bolesti štitne žlijezde, jer sastojci sadržani u repi mogu da reaguju sa uzimanim lijekovima. Takve osobe mogu da koriste kozmetiku za kosu sa ekstraktom repe, koja smanjuje masnu kosu i efikasno je oružje u borbi protiv peruti.