Ako volite kisele krastavce, jedite ih što više.
Ako želite da imate jak imunitet, jedite više kiselih krastavaca. Kažu da je narodna mudrost ta koju treba da slijedimo i nije uzalud da ova tradicija postoji još od naših predaka. Neki kiseli krastavci su bolji od drugih. Važan i odlučujući faktor je način na koji je napravljeno kiseljenje - poželjniji su salamura i proces fermentacije, a ne brzo kiseljenje u sirćetu.
Odličan izvor prirodnih probiotika
Jedna od glavnih prednosti kiselih krastavaca je činjenica da su bogati probioticima, korisnim bakterijama koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore. Oni igraju ključnu ulogu u varenju, apsorpciji hranljivih materija i jačanju imunog sistema. Proces fermentacije uključuje korisne mliječne bakterije, koje pomažu varenju i regulišu crijevni tranzit.
Enzimi koji nastaju fermentacijom pomažu da se hrana razgradi i efikasnije apsorbuje hranljive materije. Ovo je posebno važno u zimskim mjesecima, kada naša ishrana može da postane teža i kaloričnija. Probiotici u kiselim krastavcima održavaju ravnotežu bakterija u crijevima, sprečavajući zatvor. Takođe, mogu da pomognu u smanjenju upale crijeva i poboljšanju simptoma nelagodnosti u stomaku.
Konzumiranje kiselih krastavaca podržava imuni sistem
Oko 70 odsto imunog sistema nalazi se u crijevima, a zdrav mikrobiom je neophodan za borbu protiv patogena. Kiseli krastavci, bogati dobrim bakterijama, pomažu u jačanju ove prirodne barijere protiv bolesti.
"To je niskokalorična hrana bogata probioticima koja podržava zdravu ravnotežu crijevnih bakterija. Zdrav mikrobiom crijeva je povezan sa poboljšanim varenjem, smanjenom upalom u tijelu i mnogo boljim imunološkim odgovorom", objašnjava Ejmi Šapiro, nutricionista.
Prirodni izvori esencijalnih vitamina i minerala
Prirodna fermentacija čuva vitamin C u kiselim krastavcima, koji je neophodan za jak imuni sistem i zdravlje kože. Kiseli kupus je posebno bogat ovim vitaminom. Još jedan važan vitamin koji se nalazi u kiselim krastavcima je vitamin K, neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Krastavci i kiseli kupus su dobri izvori kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, esencijalnih minerala za zdravlje kardiovaskularnog sistema i ravnotežu elektrolita.
Pomažu u održavanju težine u hladnoj sezoni
Kiseli krastavci su niskokalorični, ali bogati vlaknima, što ih čini idealnim za zadovoljavanje apetita bez dodavanja viška kilograma. Ova vlakna takođe pomažu u snižavanju nivoa holesterola, kaže nutricionista Ejmi Šapiro.
(MONDO)