Dr Monika Teho sa Harvardskog univerziteta svima savjetuje doručak od samo tri sastojka.
Dr Monika Teho sa Harvardskog univerziteta tvrdi da palačinke, mafini i kolači nipošto nisu dobar izbor za jutarnji obrok. Slatki obroci za doručak često sadrže prerađene ugljene hidrate i šećere, dok su za zdravlje mnogo bolji obroci bogati vlaknima, proteinima i zdravim mastima.
Oni pomažu da duže ostanemo siti i da nivo šećera u krvi ostane stabilan. Doktorka Monika podijelila je jedan od svojih omiljenih prijedloga za doručak. Idealna kombinacija je obrok koji je zdrav, zasitan i brz za pripremu. Dr Teho voli doručak od tri sastojka, gdje je glavna zvijezda - omiljeno voće. Ističe da voli da koristi zamrznuto voće jer je jeftinije i dostupno tokom cijele godine. Voće je bogato vitaminima i antioksidansima.
Važno je znati koje voće ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi. To su, na primjer, jabuke, kruške, narandže, jagode, breskve, šljive i kajsije. S druge strane, banane i grožđe bi trebalo ograničiti, posebno ako imate problema sa visokim šećerom.
Voće je najbolje kombinovati sa jogurtom, koji je odličan izvor proteina i probiotika. Dr Monika savjetuje da se izbjegavaju jogurti bez masti, jer mala količina masti može da bude korisna za zdravlje.
Zdrave masti obezbjeđuju i orašasti plodovi, pa ovakav doručak može da se obogati šakom omiljenih orašastih plodova ili sjemenki. Dr Teho najčešće bira bademe ili indijske orahe.
"Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima i vlaknima, a uz to daju energiju", zaključuje doktorka.
(MONDO)