Najelegantniji

HONOR Watch GS 3: Autentičan i nenametljiv, ali svestran pametni sat

Autor Dušan Volaš

HONOR Watch GS 3 je najluksuzniji pametni sat kompanije do sada i kao takav namijenjen je ljudima koji traže elegantan, ali pouzdan i kvalitetan sat za svakodnevno korišćenje.

Izvor: Honor

HONOR kompanija predstavila je do sada zaista veliki broj proizvoda od svog osamostaljenja, među kojima su pametni telefoni HONOR Magic4 Pro, HONOR Magic4 Lite, HONOR 50, laptop HONOR MagicBook X 15, nove Bluetooth slušalice i upravo HONOR Watch GS 3.

Prethodno smo imali priliku da nosimo i koristimo HONOR MagicWatch GS Pro robusni sat kojem baterija traje do 25 dana, ali se sad radi o satu koji ima nov pristup implementaciji sličnih tehnologija.

Možda će vas zanimati

HONOR Watch GS 3 je drugačiji, a rodbinske veze sa Huawei kompanijom su i dalje vidljive kroz nekoliko segmenata, mada su, kao i u smartfon segmentu sve manje izražene.

Jednostavno, nemoguće je previdjeti činjenicu da je ovo unapređena verzija Huawei Watch GT 2 pametnog sata, koji ne podržava aplikacije, ali omogućava Bluetooth pozivanje, baterija mu traje oko dvije nedjelje, dolazi sa unapređenim senzorima za praćenje zdravlja i dostupan je u tri izdanja - sa kožnom narukvicom, sa narukvicom od silikona i dodatno u srebrnoj verziji, takođe sa kožnim kaišem.

Cijena HONOR Watch GS 3 je oko 298 evra u slobodnoj prodaji, a sat je moguće već kupiti i u ponudi pojedinih operatora u Srbiji, dok se dostupnost očekuje i u regiona Ex YU, o čemu je potrebno raspitati se na lokalnom tržištu.

Pogledajte HONOR Watch GS 3 iz svih uglova na početku:

Baš kao što vidite na slikama iz galerije, HONOR Watch GS 3 pro, osim na besprekoran vanvremenski stil stavlja naglasak i na praćenje zdravlja, na unapređene sisteme za praćenje i vođenje vežbanja, ali i na dugotrajnu bateriju koju ćete puniti tek jednom ili dva puta mjesečno. Moderan izgled je kao bonus za neke od korisnika koji traže izuzetno elegantan sat, koji do sada u ovom izdanju nije viđen u klasi po ovoj cijeni, a za sve koji traže svakodnevan sat koji se lako uklapa u svaki stil tu je verzija sa silikonskom narukvicom.

U nastavku pročitajte i sve druge detalje o HONOR Watch GS 3 sata, uključujući detaljne specifikacije na kraju testa.

Izvor: Honor

Univerzalna veličina i premijum izrada

Kako bi pojednostavio ponudu, a ipak zadržao raznolikost u okviru iste, HONOR je omogućio samo jednu univerzalnu veličinu HONOR Watch GS 3, ali u tri varijacije:

  1. srebrna od poliranog nerđajućeg čelika
  2. zlatnu verziju tog modela (obe sa kožnim kaišem) i
  3. crnu, takođe čeličnu varijantu sa silikonskim kaiševima.

Sve tri verzije imaju leđa od plastike, iste senzore za praćenje zdravlja i fitnesa, veličinu kaiša od 22 milimetra, koji se izuzetno lako menjaju zahvaljujući kvačicama pri vrhu kaiševa i identičan hardver.

Klasičan dizajn nikada ne izlazi iz mode, pa novi HONOR sat dodatno pojačava estetiku zahvaljujući dizajnu bez ivica tj. zakrivljenom 3D staklu preko cijelog ekrana. Ova 3D staklena površina omogućava širi izgled i bolji osjećaj tokom upravljanja satom, bez ijednog zapinjanja vrha prsta tokom korišćenja. Dizajn ekrana je istovremeno i moderan i umjetnički, pogodan za ljude koji tragaju za ljepšim stvarima i prati jednostavnu filozofiju izrade, koja je danas imperativ potrošačke elektronike.

Tu su dvije krunice, kao omaž majstorima zanata izrade satova, koje aktiviraju različite funkcije i koje korisnik može da prilagodi sebi, a na poleđini sata je dvostruki konektor za kružni punjač, koji je, gle čuda nekompatibilan sa starim Huawei konektorima ovog tipa. Dakle, nije HONOR samo prepisao od nekad matične kompanije, on je zapravo unaprijedio koncept, o čemu ćemo pisati i dalje tokom testa.

Sat uživo izgleda sjajno, djeluje izuzetno moderno i lako privlači pažnju bez obzira na to što je svedene pojave, a to jasno govori o uspjehu dizajna ovog komada dodatne opreme i samog stila njegovih budućih vlasnika. Naravno, HONOR Watch GS 3 je vodootporan (5 ATM tj. do pet atmosfera iliti 50 metara pod vodom) i omogućava automatsko izbacivanje vode iz kućišta nakon plivanja (čućete zvu nalik na krčanje, koji vibracijama tera vodu izvan kućišta i to traje 15-ak sekundi, uz savjet korisniku da protresa ruku istovremeno).

Izvor: Honor

Sjajan ekran i lako korišćenje

Za razliku od Watch GT 2 sata HONOR Watch GS 3 ima ekran dijagonale čak 1,43 inča i rezolucije 466 x 466 piksela, što stvara sliku od 326 ppi, jednu od najjasnijih na tržištu. AMOLED tip ekrana je lako čitljiv i na direktnom suncu, ima odličnu jačinu osvjetljenja i podržava automatsku nivelaciju jačine pozadinskog osvjetljenja, što dodatno može da produži autonomiju baterije.

Sat se može probuditi iz stanja čekanja prostim okretanjem zgloba ka licu korisnika ili dvostrukim tapom na ekran.

Opet, za razliku od sad već dalekog pretka iz 2020. godine HONOR Watch GS 3 podržava Always-on Display (AoD), a podržane su naravno i slike časovnika od kojih 13 dobijate sa satom, a ostale možete da preuzmete putem HONOR Health aplikacije sa kojom i uparujete sat sa Android telefonom (odmah iz kutije dostupno je i 11 AoD slika).

Ekran, prirodno, nema nalijepljenu foliju preko sebe, ali ima zaštitu od grebanja i oštećenja, kao još jedan vid posvećenosti kompanije dužem trajanju uređaja.

HONOR Watch GS 3 koristi se lako. Po horizontali se kreće tzv. "svajpovanjem" i tu su na osnovnom ekranu odmah i najvažnije opcije - sat, puls srca, nivo stresa, temperatura vazduha i prognoza, kontrole za muzički plejer (iz memorije sata od 4 GB ili muzičke aplikacije sa telefona - Deezer, sistemski plejer, Spotify…) i traka sa prostim fitnes podacima (koliko ste puta ustali, koliko ste koraka napravili i koliko minuta ste bili fizički aktivni). Prevlačenje od gore nadole aktivira panel sa brzim podešavanjima i osnovnim informacijama o stanju sata, dok povlačenje od dole nagore otvara panel sa poslednjim obaveštenjima sa telefona, uključujući SMS poruke i IM poruke na koje možete da odgovorite unapred instaliranim frazama (možete da ih menjate po svom u HONOR Health aplikaciji), a tu su i obavještenja na dobijene mejlove, sistemska obaveštenja sa telefona i sva druga koja uključite kroz aplikaciju sata na telefonu.

Donja krunica aktivira uvijek fitnes opcije, dok gornja krunica otvara menije sata, kojima se kreće po horizontali ili vertikali i među kojima su kompas, atmosferski pritisak, štoperica, alarm, baterijska lampa, pronađi moj telefon, kontakti s telefona, evidencija poziva i drugi. Korak unazad omogućava "svajp" pokret slijeva nadesno, a ponovni pritisak na gornju krunicu iz bilo kog menija vraća vas na početni ekran tj. lice sata.

Sat se na HONOR telefone i sve druge Android 8.0 uređaje ili novije, povezuje putem Bluetooth 5.0 veze (ili veze manjeg ranga podržane na telefonu, uz podršku za BLE / BR / EDR standarde) i HONOR Health aplikacije. U aplikaciji se vrše apsolutno sva podešavanja i to je primarno da uradite nakon kupovine sata. U aplikaciji unosite svoje lične podatke o visini, težini, rođenju i fitnes ciljevima, na osnovu kojih sat pravi profil i podešava mjerenja i svoju preciznost. Sat sa HONOR i drugim Android telefonima možete da upraite TEK nakon što ubacite HONOR ID na telefon i Health aplikaciju, pa to uradite pre samog procesa uparivanja, koji se odvija gotovo automatski - uključite sat i sačekajte da se telefon kroz HONOR Health aplikaciju i sat prepoznaju.

Trenutno iPhone uređaji nisu podržani, ali će to biti promijenjeno, kako smo pročitali na sajtu kompanije, kroz neka od narednih ažuriranja sata, a tokom testa od par nedjelja mi smo dobili dva velika ažuriranja, koja su poboljšala stabilnost sistema, proširila listu podržanih aplikacija za odgovor sa sata i donela još neka unapređenja.

U okviru HONOR Health aplikacije prikazuju se sva trenutna mjerenja, koja su u toku i koja su obavljena, kao i izvještaji za završene treninge, ali i dnevni, nedjeljni i mjesečni izveštaji o aktivnostima i gdje je vaše mestu po rezultatima, koje ste ostvarili u odnosu na ljude slične vama.

NAPOMENA: Lični podaci se ne dijele javno niti HONOR ima uvid u njih, samo se upoređuju sa podacima drugih korisnika, radi formiranja liste uspeha aktivnosti i detaljnijeg izvještaja.

U aplikaciji se nalaze i izgledi sata, odnosno Watch Faces. HONOR Watch GS 3 za sada ima oko 300 analognih i digitalnih lica sata, koja možete da koristite za personalizovanje izgleda. Neka lica sata su klasična, neka moderna, a neka potpuno posvećena fitnesu ili praćenju zdravstvenih funkcija. Neki izgledi sata su statični tj. ne možete da utičete na njihov izgled, nekima možete da promijenite određene opcije i/ili izgled, a neke slike sata će se mijenjati svaki put kad pogledate u ekran tj. probudite ga iz stanja čekanja. Na spisku su i Ice Age i druga premijum lica sata poznatih brendova, a sav sadržaj Watch Faces HONOR prodavnice trenutno je besplatan i očekuje se uskoro i mogućnost kupovine lica sata i iz Srbije, kao što je to slučaj sa Play prodavnicom.

Izvor: Honor

Rekordno trajanje baterije

Osobenost ovog sata i njegova prednost u odnosu na sve je - autonomija!

Bez problema ćete izvući dvije nedjelje autonomije uz tri ili četiri mjerenja fitnes aktivnosti nedeljno, uz kontinuirano aktivno praćenje otkucaja srca, stresa, kiseonika u krvi, prosleđivanje obavještenja, praćenje sna i vremenske prognoze. Ugasite neku od opcija, ako je ne koristite i autonomija se produžava.

Na autonomiju dodatno možete da utičete podešavanjem jačine osvjetljenja ekrana i dužinom trajanja osvjetljenja. Mi smo podesili da se ekran aktivira samo kad okrenemo zglob ruke na kojoj je sat. U svim ostalim situacijama ekran je uglavnom neaktivan, iako sve funkcije sata rade uobičajeno u pozadini.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Takođe, kad aktivirate GPS baterija se troši brže, pa ako želite da vam GPS bude aktivan non-stop baterija će se istrošiti za manje od dva dana, što je i dalje rekordno dobar rezultat u odnosu na konkurenciju (Apple i Samsung Watch pokleknuće već nakon par sati aktivne GPS konekcije).

GPS se automatski aktivira prilikom vežbanja na otvorenom, ali čak i na to možete da utičete i isključite GPS kad vam nije potreban. HONOR Watch GS 3 podržava dvofrekventni GNSS GPS sistem koji omogućava trenutno povezivanje sa lokacijskim servisom i preciznije prati kretanje. Zbog ove karakteristike vreme do prve pozicije (TTFF) je ubrzano za 47%, a tačnost pozicioniranja je povećana za čak 167% u odnosu na uređaje koji nemaju GNSS podršku.

Podržano je čak i brzo punjenje, pa sat sa samo pet minuta punjenja daje makar jedan dan korišćenja, a pun će biti za tek nešto više od sat vremena, jer se baterija od 451 mAh puni brzinom do pet vati, što je novost u ovoj kategoriji satova.

Na dobru autonomiju i stabilan rad bez trzavica utiče i to što je HONOR za ovaj sat odabrao LiteOS operativni sistem, kao i novi Apollo4 čip, koji kontroliše i upravlja radom aplikacija i drugih funkcija sata.

Izvor: SmartLife / HONOR

Šta sve HONOR Watch GS 3 mjeri

HONOR Watch GS 3 biće vam od najveće pomoći prilikom vježbanja (osim što pokazuje i vrijeme, naravno). Sat je kompatibilan sa 20-ak osnovih sportova, uključujući 10-ak sportova na otvorenom (trčanje, hodanje, penjanje, planinarenje, trčanje po stazama, biciklizam, vodeni sportovi i triatlon su neki do njih) i dodatnim sportovima u zatvorenom prostoru (hodanje, trčanje, biciklizam, bazen, slobodan trening, mašina za trčanje, mašina za veslanje i drugi).

Za ove sportove sat omogućava sveobuhvatno praćenje oko 190 vrsta podataka i pruža specijalnu analizu podataka pred trening za različite sportove, analizu snimljenih podataka tokom vježbanja i profesionalni savjet po završetku. To je kao da imate ličnog, inteligentnog trenera, koji će vaše vježbanje učiniti bezbjednijim i boljim i koji će vam pokazati u kojim zonama treninga imate mjesta za napredak.

Ukoliko vježbate u teretani, idete na Less Milss programe ili kardio i funkcionalne treninge, sat će vam pomoći da pratite puls, vodite računa o broju vježbi, koraka i pokazaće vam grafikon potrošnje energije, rada srca i potrošenih kalorija na kraju. Takođe, vidjećete intenzitet treninga, u pet nivoa, sa objašnjenjem svakog od njih, kao i vreme oporavka do sledećeg treninga, u zavisnosti od toga na koji način ste odradili upravo završen trening.

Sa svim ovim podacima videćete tačno koliko ste (ne)spremni i šta da pojačate sljedeći put. Grafikon intenziteta je podijeljen po sekundama, osim po intenzitetu, pa imate priliku da odmah vidite koje vježbe bi trebalo da ponavljate radi postizanja boljeg intenziteta vježbanja, a koje biste mogli da smanjite, kako biste napravili mesta za napredak onoj prvoj grupi vježbi, koja vam ne ide najbolje u tom trenutku.

Naravno, osim osnovnih, sat prati i još na desetine drugih sportova, koje možete da podesite samostalno, pre samog vježbanja.

Sat možete da aktivirate ručno prije vježbanja ili da ga ostavite da se on aktivira automatski, kad detektuje da ste počeli da vježbate. Tokom vežbanja sat može da vas podsjeća na svakih pet ili deset minuta kakav ste napredak ostvarili ili to možete i sami da pratite i gledate u sat kad vama odgovara.

Kad je reč o praćenju pulsa, HONOR Watch GS 3 pomaže u praćenju bradikardije i otkazivanja rada srca. Osim ako je uređaj u sportskom režimu rada, korisnik će dobiti obavještenje ako je puls iznad 100 ili ispod 50 otkucaja u minutu u periodu dužem od 10 minuta. Ovo je moguće zahvaljujući novom 8-kanalnom AI sistemu za otkucaje srca, koji PPG senzorom prati frekvencije srca korisnika, a pomognut je i novim algoritmom otkucaja srca sa dva motora uz novi režim vještačke inteligencije.

Pored praćenja pulsa, još jedna stvar, koja je korisnicima važna je praćenja sna. Loš kvalitet sna je za mnoge postao problem. Tehnologija TruSleep prati kvalitet sna, brzinu otkucaja srca u realnom vremenu, kvalitet disanja tokom spavanja i koristi analizu velike količine podataka za davanje ocjene za kvalitet sna. Kombinuje HONOR AI tehnologiju tokom ovih procesa, kako bi precizno analizirao probleme pri spavanju i nudi prijedloge za unapređenje sna, kao i personalizovane usluge i izvještaje, koji korisnicima pomažu da unaprijede kvalitet sna.

HONOR Watch GS 3 je takođe opremljen TruRelax tehnologijom, koja pomaže korisnicima da umanje količinu stresa, tako što mjeri varijabilnost pulsa (HRV) i nudi povratne informacije o korisnikovom indeksu stresa.

Pored toga, sat ima upozorenje za neaktivnost, koje korisnika podsjeća da ustane i prošeta nakon određene količine vremena koju provede sjedeći. U specijalnim prilikama, ovo upozorenje se može isključiti. Takođe, možete da bilježite broj koraka, koje napravite svakog dana, broj potrošenih kalorija i broj koliko puta ste ustali sa stolice da "protegnete noge", jer svi znamo koliko smo postali "robovi" sedenja i šta nam sve ono loše čini po zdravlje.

Izuzetno važna funkcija ovog sata jeste mjerenje nivoa kiseonika u krvi i prvi put smo ovo vidjeli baš na HONOR Band 5 fitnes narukvici, koja je dostupna i kod nas. Nivo kiseonika u krvi između 90 i 100 odsto smatra se normalnim. Međutim, kada padne ispod 89 odsto, preporučeno je zatražiti ljekarsku pomoć. S tim u vezi HONOR Watch GS 3 može da proceni kako se telo prilagođava tokom vježbanja u domenu potrošnje kiseonika, spavanja ili na velikim visinama, čuvajući korisnike bez obzira na to u kom okruženju se nalaze i upozoravajući ih na to kako sve pomenuto utiče na njihovu količinu kiseonika u krvi. SpO2 funkcija dostupna je kao non-stop aktivna ili na zahtjev, kad korisnik samostalno može da izvrši mjerenje.

Izvor: SmartLife / HONOR

I šta još mjeri sat... + lični fitnes trener

Vjerovali ili ne HONOR Watch GS 3 uspostavlja potpuno novu kategoriju ličnih trenera u okviru pametnih satovi - vizuelno i glasovno navođeni treninzi u 12 kategorija! Tako direktno preko ekrana sata imate mogućnost da pratite ličnog trenera koji vam prikazuje kako da vježbate i govori vam kako da izvodite vežbe, dok mjeri način izvođenja i pokazuje vreme trajanja i oglašava se prije početka i na kraju vežbe.

Sve to dostupno je na srpskom jeziku preko ekrana sata i na engleskom tokom glasovne navigacije.

Otvorite opciju Trening, pronađete Fitnes kursevi i odaberete jedan od 12 aktivnih treninga u ovom izdanju, među kojima su trening nogu, trening nezaobilazne zadnjice, centralnog dijela tela, ruku, intenzivan trening trbušnih mišića, napredni trening za grudi i ramena, istezanje cijelog tijela, kao i nama vrlo zanimljiv trening na poslu, opuštanje mišića ramena i vrata i obnova energije u par koraka.

Osim grafičkog i audio ličnog trenera na raspolaganu vam je još i mjerenje atmosferskog pritiska, praćenje detaljne vremenske prognoze, štoperica, alarm, pronalaženje telefona, primanje poziva sa telefona na sat kad je telefon u dometu sata, odgovaranje na neke od poruka sa sata, evidencija poziva sa liste telefona, kontakti, slušanje muzike direktno iz memorije sata preko spikerfona, vježbe disanja za opuštanje i meditaciju, tajmer sa profilima, mogućnost korišćenja ekrana sata kao baterijske lampe i ažuriranje sistema direktno sa sata.

Dodatna i vrlo zanimljiva opcija je korišćenje slušalica direktno povezujući ih na sat. Sve HONOR i Huawei slušalice do sada možete direktno da povežete na sat i koristite internu memoriju sata za slušanje muzike bez potrebe za telefonom. Aktivirajte omiljene pjesme i izađite napolje na trening bez nošenja telefona. Izaberite neki od kurseva trčanja ili šetanja, kao i bilo koju drugu vežbu na otvorenom i aktivirajte GPS. Odradite trening dodatno motivisani omiljenim pjesmama i vratite se obavezama rasterećeniji i opušteniji.

Važne napomene i zaključak

Ukratko, umjesto zaključka, reći ćemo da je ovo gotovo idealan fitnes gedžet, koji nenametljivo mjeri sve što poželite i čija baterija traje nedjeljama.

Nažalost, ne podržava mogućnost NFC plaćanja, iako HONOR sarađuje sa Google kompanijom, a plaćanje satom je široko dostupno svuda, ali ni aplikacije i nema mogućnost prikazivanja navigacije.

Na sve druge opcije možete da se oslonite i koristite ih kako vama odgovara - automatski, kad sat to radi samostalno u realnom vremenu ili pomognut AI algoritmima i ručno, kad imate mogućnost da mjerite ono što vam je u datom trenutku potrebno. Početna cijena sata od 298 evra izuzima ga iz premijum kategorije, ali ovaj sat to svojim izgledom i kvalitetom izrade sigurno jeste. S druge strane ovo nije ni najmoćniji fitnes ili najjači gedžet koji meri zdravlje i neki drugi pametni satovi će ga potući zbog mogućnosti rada sa aplikacijama i navigacijom, a složićemo se svi da je to nekim korisnicima važno.

Rekordno trajanje baterije, izuzetan dizajn s kućištem laganim i tankim, kao i mogućnost brze personalizacije standardnim kaiševima, velik i kvalitetan ekran, pouzdano i pregledno praćenje zdravlja i sportskih aktivnosti, kao i lični trener uz merenje svega što smo pomenuli su aduti sata koje neko ko traži ručni gedežt do 300 evra ne smije da previdi prilikom sledeće kupovine. Ako su vam ove kategorije dovoljne HONOR Watch GS 3 vas neće razočarati naša preporuka je više nego potvrđena.

HONOR Watch GS 3 ZA:

  • Premijum dizajn i odličan kvalitet izrade
  • Vodootporan do pet atmosfera
  • Punićete ga jednom ili dvaput mesečno i to brzim punjačem
  • Izuzetan ekran i lakoća korišćenja
  • Pouzdan rad i lagan softver koji je moguće ažurirati
  • Lični trener i preko 100 režima za fitnes praćenje i
  • Sveobuhvatno praćenje zdravlja sa analizom u aplikaciji.

HONOR Watch GS 3 PROTIV:

  • Ne podržava aplikacije, navigaciju niti NFC plaćanje
  • Trenutno nije iPhone kompatibilan (biće naknadno dodato).

HONOR Watch GS 3 konkurenti

  • Samsung Galaxy Watch3 i Wtach4
  • HONOR GS Watch Pro i
  • Huawei Watch GT 2 serija.

HONOR Watch GS 3 specifikacije:

  • Veličina i težina: 45 × 45 × 10,5 mm, od 140 do 210 mm obim, 44 grama bez kaiša
  • Kućište: Nerđajući niskougljenični čelik 316L, Nappa koža ili silikon, dvije krunice
  • Ekran: Ojačano 3D staklo, AMOLED, 466 x 466 piksela, 326 ppi, 1,43 inča
  • Hardver: Apollo4 čip, 4 GB memorije, 32 MB RAM, osmokanalni AI motor sa senzorima
  • Softver: LiteOS sa Bluetooth v5.0 konekcijom i uparivanjem slušalica na sat
  • Baterija: 451 mAh, brzo punjenje, autonomija dvije nedjelje ili više
  • Dodatno: GPS (dvofrekventni GNSS), SpO2, spikerfon, 5ATM podrška, mikrofon
  • Cijena: oko 298 evra

Tagovi