Galaxy S + Note

Testirali smo Samsung Galaxy S21 Ultra: Najjači Galaxy S do sada, svestran i sposoban da smijeni i Note! (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić

Samsung nikad nije imao moćniju Galaxy S seriju, koja se pojavila i nikad ranije. Pogledajmo zajedno detaljno koliko je dobar najmoćniji Galaxy telefon trenutno.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kompanija Samsung napravila je polovičan uspeh modelom Galaxy S20 Ultra i to sa sigurnošću može da se kaže tek sa ove distance, godinu dana kasnije, kad je pred nama u svemu unapređen model Galaxy S21 Ultra.

Obično jedna sezona tj. godina nije dovoljno dug period da tako lako kažemo da je jedna serija bolja, ali to je utisak, koji nas prati od samog starta - od najave Galaxy S21 Ultra, preko korišćenja, do ovog samog teksta, kojim ćemo zaključiti naš još uvek svež utisak o novom flagship uređaju Samsung kompanije.

Nekako, s ove razdaljine model Galaxy S20 Ultra čini se kao nedovoljno dobro realizovana velika želja Samsung kompanije da dominira tržištem. Ono što je nama smetalo na tom telefonu, osim nekih tehničkih stvari, a što je svakako apsolutno subjektivan utisak i mišljenje, jeste tako prost i minimalistički dizajn Galaxy S20 Ultra telefona. Boje kućišta mu nisu bile ništa spektakularno, a sam telefon nije se gotovo uopšte razlikovao od druga dva iz serije. Ove sezone nije tako. Dizajnerski je distinkcija jasno napravljena, ali nije samo izgled ili boja, naravno, to što odvaja S21 Ultra od ostatka serije Galaxy S21.

Mešanje u Galaxy Note seriju je ono što je najvažnije na novom modelu.

Prvi put Galaxy S serija po svim normativima - kamera, funkcije, izgled i performanse - postaje Samsung Flagship aktuelne sezone. S Pen je podržan najzad, dolazi u dve verzije, sa i bez Pro oznake u svom imenu, a Galaxy S21 Ultra deluje tako da Samsung nije pravio apsolutno nijedan kompromis i da je želeo da tržištu konačno ponudi sve u jednom uređaju.

Naravno, da li je u tome uspeo otkrićemo do kraja ovog testa, koji počinjemo - a čime drugim, nego cenom! Samsung Galaxy S21 Ultra već je dostupan u tzv. fantomskoj sivobeloj i fantomskoj crnoj boji u slobodnoj prodaji i kod svih operatora. Cena telefona na početku prodaje je značajno smanjena u odnosu na Galaxy S20 Ultra i to je prvi korak ka boljem plasmanu na tržištu, jer smo navikli da svaki novi model donese povećanje cene.

Samsung Galaxy S21 Ultra u Srbiji košta 152.990 dinara, odnosno oko 1.300 evra, što je oko 121 evro povoljnije, nego Galaxy S20 Ultra na početku prodaje prošle godine. Ista ta Ultra, ali sa 16 GB RAM-a i 512 GB za podatke koštaće vas 1.500 evra ili, ako vam je u dinarima draže - 176.990 RSD.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

Ostanite s nama do kraja, jer smo ovde dali tek uvodne naznake o ovom uređaju, a o drugim pojedinostima imate priliku da čitate na sledećim stranicama-poglavljima. Ukoliko ovaj test pratite na desktopu koristite opciju NASTAVAK ČLANKA u donjem, desnom uglu, a ako ovaj tekst čitate na aplikaciji ili preko telefona - zanemarite ovu poslednju rečenicu!

Pa, da krenemo - hajde da detaljno upoznamo Samsung Galaxy S21 Ultra mobilni telefon i otkrijemo šta je sve novo u odnosu na prethodnu generaciju doneo i/ili unapredio, kao i koje su glavne odlike ovog neverovatno crnog smartfona

Samsung ovog puta ima drugačiji dizajn Galaxy S21 telefona i posebno njihovih kamera, koje sad deluju kao da su isečene iz kućišta, a uživo zaista izgledaju moderno i moćno. Galaxy S21 Ultra izrađuje se od aluminijuma (ram i površina oko kamera) i stakla. Spreda i pozadi je najjače Gorilla Glass Victus staklo, koje je i dalje staklo, pa pazite da vam telefon ne ispadne, jer staklo na kraju uvek pukne, a od boja dostupne su crna i sivobela, koja se presijava u više nijansi.

Crni telefon je onaj, kojem je posvećena posebna pažnja.

Samsung tvrdi da je upotrebljena potpuno nova nijansa crne boje, koja dosad nikad nije viđena na mobilnim telefonima. "Zli jezici" interneta (ko je rekao The Verge?!) tvrde da Samsung kopira Apple i iPhone 7 Pro, ali mi ne bismo rekli da je to tako, jer je pristup izradi sasvim drugačiji - Samsung zadnja površina nije lakirana i nema presijavanja.

Novi koncept izrade i izgleda se tiče isključivo zadnjeg panela, čiji su dizajn i konstrukcija zahtevali nedelje i dane dodatnih istraživanja i razvoja, kako bi crna izgledala “crno poput noći“. Da, filozofija čista, znamo, i taj deo bi mogao da se poistoveti sa Apple marketingom, ali dobra stvar je to što uživo telefon zaista izgleda dobro i adekvatno svojoj ceni.

Shodno novim karakteristikama zadnji stakleni panel se ne grebe, čak se sitne ogrebotine vremenom skinu, jer je površina peskirana, a ni otisci prstiju ne prave problem.

Galaxy S21 Ultra fantomski crna boja video (MobIT)
Izvor: Samsung

Spreda je situacija drugačija i staklo iznad ekrana je polirano, sjajno, ali i zaštićeno. Sa telefonom dolazi već nalepljena zaštitna folija na ekran, koja štiti od grebanja i prljanja, ali će vam ivice sa strane, pošto se ekran "preliva" preko ivica, smetati prilikom pisanja po njemu. “Srce“ S Pen olovke non-stop će zapinjati za ivicu folije i to niti je dobra stvar za olovku niti je prijatno što se osećaja tiče kad se dogodi (a događa se često). Zbog toga smo mi odmah odlepili foliju i koristili telefon bez nje, jer verujemo da je kvalitetno okruženje za pisanje, ipak korisnije od folije, iako ćemo telefon morati više da pazimo.

Samsung Galaxy S21 Ultra na levom boku nema nijedan taster, na desnom su taster za pojačavanje i utišavanje zvuka, Bixby taster, koji možete programirati da radi nešto drugo, a isključivanje i uključivanje telefona vrši se ili isto na taj taster ili kroz meni, u listi notifikacija.

I ovaj Samsung ima odlične, zaista sjajne stereo zvučnike, po jedan s gornje i donje strane, a spisak portova uključuje još Dual SIM ulaz i USB Type-C za punjenje i prenos podataka. Nažalost, microSD slot je u Galaxy S21 Ultra priči nedostajući i to ograničenje je više, nego čudno s obzirom na to da ga ima gotovo svaki Samsung telefon izdat poslednje decenije. Ovo je jedna od onih odluka kompanije o kojoj će se dugo raspravljati - ZAŠTO?!

U ponudi su modeli od 128, 256 i 512 GB memorije (12, 12 i 16 GB RAM-a), Samsung nudi Samsung Cloud uslugu do određene kvote besplatno, a tu su i OneDrive, DropBox, Box, Google Drive i mnoge druge Cloud varijante za ažuriranje svega iz memorije telefona u izmeštenu oblak memoriju.

Takođe, puno se priča i o izbacivanju punjača i slušalica iz paketa, ali je i to jedna od odluka sa kojom se ili složimo ili ne, a na koju nikako ne možemo da utičemo. Nažalost, stari punjač ćete morati da koristite i za Galaxy S21 Ultra punjenje ili da kupite nov.

Iz nekog razloga Samsung i dalje odbija uporno da ubrza punjenje iznad 25 vati, iako konkurencija u mnogo nižim cenovnim klasama nudi brzo punjenje već odavno iznad 40 i 60 vati. Dalje, bežično punjenje je isto među sporijima na tržištu, samo 15 vati, a povratno punjenje drugih uređaja preko leđa S21 Ultra ide brzinom od svega 4,5 vati. To je OK brzina za punjenje satova, slušalica i sličnih gedžeta, dok će punjenje drugih telefona teći zaista sporo.

Još jedna nesmotrena odluka (ili možda nije?) kompanije iz Južne Koreje jeste to što je u paket s telefonom spakovala USB Type-C na isti taj tip priključka kabl! To znači da stari USB Type-A na USB Type-C punjači neće raditi s ovim kablom, a to znači i da vaš laptop ili desktop računar moraju da imaju USB Type-C ulaz/izlaz, što nije opcija kod svih korisnika. Zato, kad budete kupovali nov punjač, ako se za to odlučite, vodite računa da on ima USB Type-C priključak za kabl (osim, ako uz njega ne stiže neki njegov, naravno).

Zanimljivo je, a to smo otkrili korišćenjem telefona, da će neki od brzih punjača konkurentskih proizvođača brzo puniti i Samsung Galaxy S21 Ultra. Recimo punjač od 65 vati HONOR MagicBook-a će puniti maksimalnom dostupnom brzinom za taj telefon i S21 Ultra, pa će punjenje umesto dva sata trajati nešto ispod sat i po. Slična je situacija i sa nekim drugim punjačima, pa isprobajte sve punjače, koje imate kod sebe, verujemo da će neki od njih biti odgovarajući i za brzo punjenje.

Ako kupite baš Samsung 25 vati brzi punjač, baterija će se puniti do 54 procenta za samo pola sata punjenja, što je i dalje prihvatljiv rezultat.

Sa druge strane, za pohvalu je baš autonomija S21 Ultra baterije kapaciteta 5.000 mAh. Autonomija ne pada ispod dana vrlo aktivne upotrebe, kad je uključeno i deljenje Wi-Fi veze sa DATA konekcije preko mobilne (3,5G) mreže. Ako tu opciju isključite i ne igrate igre često Galaxy S21 Ultra lako će dogurati do dan i po, pa čak i dva dana bez punjača, što je odličan rezultat za flagship telefon ovih karakteristika i ovakvog ekrana.

Što se ergonomije tiče, ekran od 6,8 inča diktira velike dimenzije, ali je odnos stranica takav da je telefon uzak, dugačak i ima dobro izbalansiranu težinu, pa će ga relativno lako koristiti svi, iako je logično - ogroman i jedan od najvećih telefona na tržištu. Telefon je besprekorno izrađen, sa vrlo prijatnim linijama prelaza između različitih materijala, odlične završne obrade i konstrukcije bez zamerke. Ono što se nekima neće svideti jeste težina od čak 227 grama, ali sva ta tehnologija unutar ovog modela je “teška“, očigledno…

Samsung Galaxy S21 Ultra ima IP68 zaštitu, pa ćete smeti da ga ispustite u vodu, polijete ga nekom drugom tečnošću, koristite na kiši, pa i pod vodom do metar i po dubine i do pola sata trajanja. Svakako, u ponudi je već i veliki broj originalne dodatne opreme, pa ćete zaštitu telefona moći da podignete na nivo iznad uobičajenog i ulepšate telefon istovremeno.

DisplayMate nezavisna laboratorija već je ocenila ekran ovog telefona kao reper prema kojem će se ravnati svi budući ekrani smartfona, uključujući i famozni Retina iPhone displej. Kad ga jednom vidite ispred sebe biće vam i jasno zašto je to tako. Narodski rečeno - ekran je savršen, nema dalje!

Dynamic AMOLED 2X, dijagonale čak 6,8 inča (što je oko 17,3 centimetra), prikazuje sliku sa varijabilnim osvežavanjem od 10 do 120 herca u svim rezolucijama i osvetljenjem do neverovatnih 1.500 nita! Takozvano adaptivno (prilagodljivo) osvežavanje ekrana u rezoluciji od HD+ (1.600 x 720 piksela), preko Full HD+ (2.400 x 1.080 piksela), do WQHD+ (3.200 x 1.440 piksela) omogućava da se brzina osvežavanja prilagođava onome što korisnik na ekranu gleda ili radi i da se na taj način omogući odličan doživljaj upotrebe telefona, a štedi baterija.

Osvežavanje ekrana je standardnih 60 herca kad se telefon koristi za uobičajene stvari, kakve su pregledanje slika i rad sa dokumentima, recimo ili Google Maps aplikacija (isto je za Here WeGo i druge navigacije). Osvežavanje se diže na 90 ili više herca prilikom korišćenja aplikacija kakvi su pregledači interneta (Chrome, Firefox, Samsung…), kao i društvene mreže (Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Twiter) i tako dalje. U igrama se osvežavanje diže do maksimuma, ako to igra podržava. U suprotnom, koristi se opcija osvežavanja, koja je podržana od igre. Kad smo već ovde da budemo još od pomoći - ako tražite igre, koje podržavaju osvežavanje od punih 120 herca, evo naših favorita: Shadowgun Legend, Mortal Kombat, Dead Trigger 2, 1945 Air Force, Alto's Odyssey ili čak legendarni Pac Man - i našli smo za svakog po nešto ;)

Ekran podržava napredni HDR10+ režim slike, koji je kompatibilan sa YouTube, HBO, Netflix, Amazon Prime i drugim video servisima za unapređenje prikaza, odnos stranica je dobar za gledanje filmova i serija (20:9), a maksimalna rezolucija ekrana formira čak 515 piksela po inču.

Telefon poseduje Always on Display tehnologiju, moguće ga je probuditi dvostrukim tapom (tako ga je moguće i isključiti), senzori omogućavaju da se ekran uključi kad se telefon podigne, da se ne isključuje dok korisnik gleda u njega itd. Ekran je prilagođen kvalitetnijem igranju igara, pa ima izuzetno brz odziv, a Android 11 dobiće još tri ažuriranja, što znači da ćemo na telefonu videti i Samsung One UI 4, One UI 5 i One UI 6.

Trenutno se Samsung Galaxy S21 Ultra koristi One UI 3.1 okruženjem, koje je prilagođeno korišćenju jednom rukom, što je veoma važno zbog veličine telefona (svaki meni može da se spusti da donji deo telefona, kako bi se lako dohvatio levim ili desnim palcem).

Ekran ima ultrasonični senzor otiska prsta nove generacije, koji je fizički gotovo dvostruko veći i radi i brže i bolje od onog na Galaxy S20 telefonima. Kamera za selfije je vrlo mala, smeštena u centralni kružni isečak, koji Samsung zove Infinity-O ekranom i neće vam kvariti zabavu ni u kojem slučaju.

Govoreći o besprekornom kvalitetu slike ne možemo da ne pomenemo verodostojan prikaz po sRGB, deltaE ili DCI-P3 standardu i prikazu svih 100% boja. Tu je, naravno i Samsung Eye Comfort Shield, koji omogućava smanjenje jačine plavog dela spektra osvetljenja, što omogućava manje umaranje očiju i produžava dužinu prijatnijeg čitanja, posebno noću i pred spavanje.

Da li će Samsung ubiti Galaxy Note seriju?

Ne znamo, rekli bismo da to još uvek ne zna ni sama kompanija, ali S Pen podrška je definitivno nova opcija Galaxy S21 Ultra telefona. Radi samo na tom modelu S21 serije i za sada omogućava bazičnu funkcionalnost, dok će napredne opcije stići kasnije, putem softverske nadogradnje.

S Pen, ako neko nije upućen, znači da po Galaxy S21 Ultra ekranu može da se piše različitim vrstama olovaka, uključujući one smanjenog kašnjenja, što znači da se na ekranu pojavljuje sadržaj u trenutku pisanja, ne nakon toga, što stvara prirodniji utisak pisanja.

Samsung je razvio ovaj ekran u saradnji sa Wacom kompanijom, pa nudi i senčenje, različite nivoe pritiska, do 4.096 njih i druge opcije za digitalno korišćenje S Pen-a kao prave olovke. Većina ovih olovaka podržava i rad sa dugmadima, kao i izmenu vrhova, o čemu bi svakako trebalo da se raspitate pre kupovine same olovke.

Kad smo kod olovaka isprobali smo ih sve - običnu Staedtler Noris digital, sertifikovanu Dammy olovku sa dugmetom, kao i klasičnu Galaxy Note9 olovku.

Samsung je za Galaxy S21 Ultra spremio običan S Pen i S Pen Pro, po ceni od oko 40 i 60 evra, koje se prodaju posebno. Razlika je u tome što Pro model ima podršku za daljinsko upravljanje i napredne opcije, kakve su komande u vazduhu, dok obična olovka to nema. Takođe, ne postoji olovka sa Bluetooth podrškom, jer S21 Ultra nema prostor za uključivanje i punjenje olovke u kućištu niti na njemu.

U prodaji je i posebna futrola, koja istovremeno nudi i S Pen, koji ima mesto sa svoje leve strane, čija je cena oko 70 evra, pa ko voli - neka pogleda u Samsung i drugim prodavnicama i to (a slike te futrole već imate i u našoj galeriji iznad).

Što se samog doživljaja korišćenja olovke tiče - manje-više je to vrlo prijatno iskustvo i veoma korisna opcija za napredno korišćenje. Sve što Note20 olovka nudi kroz S Note aplikaciju nudi i S Pen ili neka druga olovka na Galaxy S21 Ultra telefonu i zaista smo srećni što je ovakva jedna opcija našla svoje mesto na novom Samsung flagship-u.

Za detalje o S Pen i drugim olovkama pogledajte naš video upravo o tome!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Exynos ili Snapdragon? Večna borba Samsung korisnika i priča o kojoj bismo mogli roman da napišemo. Već smo pisali da su testovi raznih IT medija potvrdili da je Exynos verzija čipseta, koja stiže u Srbiju, EU i deo sveta, koji ne podrazumeva Kinu i SAD na istom nivou kao i Snapdragon 888, koji ide u te delove sveta, ali taman kad smo mislili da je to završena stvar opet su se pojavili izveštaji da je Snapdragon brži u nekim scenarijima.

Istina je da Exynos 2100, koji nam je bio na testu radi kao sat! Ne greje se ni prilikom igranja igara, baterija traje i po testovima gotovo identično kao ona sa Snapdragon 888 čipsetom, a snage vam nikad neće nedostajati, to potpisujemo!

Sintetički benchmark rezultati to i dokazuju, a mi svakako ohrabrujemo sve vas da nam pišete o svojim iskustvima kad je ova tema u pitanju u komentarima, a mi ćemo se pozabaviti svakim u nekim od narednih tekstova na ovu temu, koji su nam već u pripremi.

Sistem pozadinske kamere ovog puta ne pravi nikakve trikove, nema problem s fokusiranjem i dostojan je imena Ultra, koje ga krasi. Za razliku od Samsung Galaxy S20 Ultra modela na S21 Ultra nalaze se čak dve telefoto kamere, za propisno optičko zumiranje od tri i 10 puta, kao i dve “dodatne kamere“.

Samsung je prvi put primenio tzv. Nona-Pixel Bayer tehnologiju na glavnoj kameri, koja devet susednih piksela združava u jedan veliki, pa se primarna rezolucija glavne kamere od 108 MPx spušta na 12 MPx u tom slučaju. Takođe, novi HM3 senzor, koji se koristi umesto HM1 u S20 Ultra modelu, ima nekoliko značajnih unapređenja, a to uključuje bolji autofokus, kvalitetniju HDR obradu i ponašanje kamere u uslovima slabog osvetljenja.

Novost je i Smart ISO Pro, koji pojačava i upotpunjuje HDR opciju i Low Noise mode, koji omogućava da osetljivost kamere na svetlost poraste i za 50 procenata u odnosu na HM1 senzor. Ono što Samsung nije menjao je ultraširoka kamera, koja i dalje nema autofokus, a očekivali smo ga i tu. Ova kamera je ista kao na Galaxy S20 Ultra i Note20 Ultra modelima - 12 MPx, 1/2,55" senzor, 1, 4 mikrona veličina piksela (13 mm f/2,2 i 120 stepeni širina polja).

Telefoto priča sad nudi dva senzora, jedan od 3x i jedan od 10x, za razliku od S20 Ultra, koji je imao jedan i to od 4X. Prva telefoto kamera je od 10 MPx, 1/3,24" senzor sa 1,22 µm velikim pikselom (70 mm f/2,4 sočivo sa Dual Pixel PDAF stabilizacijom). Druga je, takođe od 10 MPx, 1/3,24" senzor, sa veličinom piksela od 1,22 µm, ali sada iza periskopskog 240 mm f/4,9 OIS sočiva sa Dual-Pixel PDAF tehnologijom.

Ako se pitate šta je peti prozorčić na kameri, iznad blica - to je laserski autofokus, koji pomaže prilikom procene kadra i fokusiranja u svim uslovima fotografisanja i snimanja.

Peta kamera je spreda tj. radi se o selfi kameri, koja ima rezoluciju od čak 40 MPx i autofokus (Quad Bayer tehnologija sa veličinom piksela od 1,4 mikrona). Selfiji su odlični, među najboljima na mobilnim telefonima i podržavaju, osim portreta i druge opcije slikanja menjajući izvor i poziciju svetla.

Što se glavne kamere tiče - kvalitet slika je gotovo besprekoran! Boje su verodostojne, mada Samsung i dalje naginje na stranu prenaglašenih, ali je nivo detalja odličan, sjajan kontrast, nema zamućenja od sredine ka ivicama niti nepravilnih artefakta na slikama, a tamni delovi slike zadržavaju potreban nivo detalja. Slike su oštre u rezoluciji od 12 MPx, nema neprijatnog šuma i adekvatno su osvetljene, pa se vidi da je Samsung sređivao i algoritam postprodukcije fotografija između dve generacije. Slike nastale u punoj rezoluciji od 108 MPx, osim što su ogromne po veličini fajla, nisu toliko kvalitetne. Nivo detalja je dobar, ali slike izgledaju manje oštro, umekšanih ivica i imaju solidan nivo šuma.

Naš je zato savet - držite se Nona-Pixel Bayer tehnologije!

Ultraširokoj kameri treba još doterivanja, definitivno. Ne samo da su slike slabijeg kvaliteta, nego im često fali i finih detalja u odnosu na glavnu kameru. Ipak, kvalitet slika je dobar, a nova opcija ispravljanja perspektive (ultraširoke fotke ne moraju da imaju efekat ribljeg oka) radi odlično. Postoji opcija slikanja i makro fotki, koja uvek dobro dođe, a kvalitetom će većina korisnika biti vrlo zadovoljna, sigurni smo, posebno tokom slikanja na otvorenom i sa distance veće od pet centimetara.

Što se zumiranja tiče - i tu ima mesta za napredak, iako je Samsung Galaxy S21 Ultra značajno poboljšao i taj deo fotografije. Slike su dobrog kvaliteta kad se gledaju iz daljine, ali uvećavanje otkriva dosta artefakta, veću količinu zuma i ponekad su slike jednostavno previše mutne. Ipak, za takve scenarije, kad je baš neophodno zumirati maksimalno, a da kadar leluja što manje, potrebno je koristiti zaključavanje subjekta slikanja, kad se zumirani subjekat jednostavno zaključa fokusom i kamera obraća svu pažnju samo na njega. Svaki put kad koristite zum obratite pažnju da uključite i zaključavanje kadra i kvalitet fotki će biti od prihvatljivog do dobrog.

Sve o čemu smo pričali pogledajte u našoj galeriji slika nastalih korišćenjem Galaxy S21 Ultra kamere. Kao i uvek u našim testovima na raspolaganju su vam slike smanjene na rezoluciju od 1040 x 780 piksela, ali odmah do njih i slike realne 1:1 veličine. Sve slike su nastale korišćenjem automatskog moda, koji će najveći broj korisnika i upotrebljavati i nisu, osim regulacije veličine, ni na koji drugi način obrađene.

Najveći napredak Samsung je ostvario na Night Mode polju i to je karta na koju bi trebalo kompanija da igra s ovim modelom, ne na zumiranje kako je to sad. Noćni režim zaista daje odlične rezultate i Samsung je konačno napravio sistem u kojem hardver i softver rade međusobno na kvalitetan način. Slike nastale noću, korišćenjem Auto Night Mode-a su ni manje ni više, nego impresivne: odlični detalji, nizak šum, pravilno osvetljenje, bez razmrljanih svetlih nijansi, žutila i drugih “propratnih efekata“ od kojih su Galaxy telefoni ranije patili. Noćni mod koristite i za slike nastale ultraširokom kamerom, ako želite kvalitetnije i bolje fotografije noću, ali ruku držite što mirnijom ili jednostavno - ponesite stativ!

Za kraj treba da pomenemo i činjenicu da Samsung Galaxy S21 Ultra podržava 8K video snimanje. Iako je to važna opcija, nama se 4K video snimanje u 30 fps mnogo više dopalo! Video snimci su jednostavno sjajni! Iako se 4K video može snimati sa svih pet kamera u 60 fps (glavna, ultraširokougaona, tele 3x, tele 10x i selfi) savetujemo odabir 4K u 30 fps za najsjajniji rezultat. Tad se koristi 38 Mbps bitrate, a kvalitet videa bezmalo oduševljava, kako na telefonu ili računaru, tako i na 4K televizoru.

Na 8K televizoru videćete nedostatke snimanja u 8K i Samsung će morati još neko vreme da provede na sređivanju te opcije, ali dobro je znati da imate i nju.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Samsung Galaxy S21 je, ako zanemarimo izbacivanje punjača i slušalica iz prodajnog paketa, Galaxy S telefon na kojem nisu pravljeni kompromisi. Druga Galaxy S Ultra generacija donosi ispravke svega što je prvoj falilo ili što nije bilo dobro, a sve to po, makar kod nas, povoljnijoj ceni.

Naravno, preporučiti Galaxy S21 Ultra svima bilo bi suludo ili predivno, jer bi to značilo da svi mogu da ga priušte, ali je realnost drugačija. Ako tražite trenutno najjači flagship telefo u Android ponudi, onda je Galaxy S21 Ultra svakako top izbor, jer ima sve što očekujete od jednog takvog telefona. Autonomija je dobra, ima sve moderne opcije povezivanja, uključujući Wi-Fi 6e, koji tek treba da se odomaći kao standard, kamere su odlične, dizajn je adekvatno osvežen i modernizovan, a o ekranu, stereo zvučnicima i performansama smo rekli dovoljno - bez zamerke!

Cena je ograničavajući faktor, svakako, kao i uvek u flagship seriji, ali svi, koji odluče da kupe S21 Ultra neće imati utisak da propuštaju bilo šta što konkurencija nudi.

Ono što će i ovaj Samsung telefon izdvojiti, a što je još jednom jako važno napomenuti jeste trogodišnja softverska podrška u vidu ažuriranja Android sistema, što znači da će ovaj telefon biti u mogućnosti da svoje korisnike služi godinama. Hardver i kamera su spremni za to, a svi modeli dolaze sa 5G podrškom, što je još jedan plus, posebno kod nas, gde se mreža 5G očekuje tek tokom 2023. godine.

Samsung je zbog borbe sa Apple i Huawei kompanijama vrlo mudro pomerio premijeru i početak prodaje sva tri Galaxy S21 telefona mesec i po dana unapred u odnosu na dosadašnju praksu, pa su oni svi već odavno dostupni na tržištu i to će se isplatiti, sigurni smo, jer i sam po sebi Galaxy S21 Ultra je lak izbor Android korisnika, a to vam je manje-više, osim ovog našeg rekao i svaki drugi review ovog telefona na internetu.

Da li ćete ga vi kupiti zavisi isključivo od vašeg finansijskog stanja, naravno, ali i od ličnih stvari. Naša preporuka svakako stoji, posebno, ako sad tražite flagship telefon za godine, koje dolaze.

Samsung Galaxy S21 Ultra ZA:

  • Najbolji ekran do sada
  • Odlična autonomija
  • Odlične kamere u svim uslovima slikanja i snimanja
  • Izuzetni stereo zvučnici
  • Wi-Fi 6e i ostale opcije povezivanja, uključujući 5G
  • Tri generacije Android ažuriranja i
  • Odlično Samsung One UI 3.1 korisničko okruženje.

Samsung Galaxy S21 Ultra PROTIV:

  • Nema punjač i slušalice u pakovanju, dvostruki USB Type-C kabl
  • Folija za ekran smeta pisanju S olovkom
  • Nema microSD ulaz i
  • Dokle više ta Snapdragon-Exynos priča? …

Samsung Galaxy S21 Ultra konkurenti:

Kako vam se sviđa Samsung Galaxy S21 Ultra? Vaša iskustva s njim?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

(MONDO)