Čudo tehnike

Prvi bežični OLED televizor na svijetu: Riješite se neurednih kablova za "samo" 32.500 evra

Autor Ilija Baošić

Vidjeli smo LG SIGNATURE OLED M, prvi bežični OLED televizor na svijetu.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kompanija LG nedavno je predstavila LG Signature OLED M (97M3), uređaj koji nosi epitet prvog bežičnog OLED televizora na svijetu, a tokom boravka na IFA 2023 sajmu smo imali priliku da ga vidimo i uživo.

Naravno, veoma je bitna riječ "OLED", jer čudo tehnike južnokorejskog giganta nije i prvi bežični televizor na svijetu - ta titula pripada Displace TV-u. Ipak, tržište ne funkcioniše po principu "ko prvi djevojci", pa baš kao što Motorola, proizvođač prvog mobilnog telefona, danas nije lider na tržištu, ništa ne garantuje uspjeh ni Displace TV-u.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kao što mu samo ime kaže, televizor kompanije LG poseduje OLED ekran, a dužina dijagonale iznosi ogromnih 97 inča. Rezolucija panela je 4K i posjeduje brzinu osvježavanja od svilenkastih 120 Hz, a za pravi doživljaj pri gledanju filmova i serija tu je podrška za prikaz Dolby Vision i HDR10 sadržaja, kao i zvučnici snage 60 W koji podržavaju Dolby Atmos.

Međutim, termin bežičan se ne odnosi na potpuno odsustvo kablova samog televizora - kabl za napajanje postoji - već na prenos slike. Za sve je zadužen Zero Connect Box, eksterni uređaj sa kojim se povezuju svi drugi uređaji, a koji zatim odašilje sliku televizoru pomoću sopstvenog bežičnog AV signala za koji LG kaže da je tri puta brži od Wi-Fi 6E, što je dovoljno za slanje 4K / 120 Hz slike u realnom vremenu.

Nažalost, ne znamo šta ovo znači za kašnjenje slike ukoliko se na Zero Connect Box poveže PC, Xbox ili PlayStation konzola i nismo imali priliku da to testiramo. Ipak, tu je podrška za G-Sync i FreeSync, što bi trebalo da ukazuje da će ovaj TV moći da koriste i gejmeri.

LG Signature OLED M će od ovog mjeseca biti dostupan u Velikoj Britaniji po cijeni od paprenih 28.000 funti, odnosno oko 32.500 evra, a dostupnost u ostatku Evrope se očekuje kasnije ove godine. Ipak, oni koji žele da se reše neurednih kablova iza svog televizora će moći i da "uštede", jer će LG naknadno izbaciti modele od 83 i 77 inča, koji će koštati "samo" 8.000 i 6.000 funti, odnosno oko 9.300 i 7.000 evra.

Tagovi

LG tv