legalni rudari

Putin potpisao: Rusija legalizovala rudarenje kriptovaluta

Samo ruski građani i pravna lica upisani u registar imaće pravo na rudarenje, a oni koji ne budu prelazili određene propisane granice potrošnje električne energije, moći će da rudare bez upisa u registar

Izvor: Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se u Rusiji legalizuje rudarenje kriptovaluta. Zakon uvodi nove pojmove kao što su digitalno rudarenje valuta, rudarski bazen, operater rudarske infrastrukture, identifikator adrese i organizator rudarskih aktivnosti.

Samo ruska pravna lica i individualni preduzetnici upisani u registar će imati pravo na rudarenje, koje treba shvatiti kao "aktivnost sprovođenja matematičkih proračuna kroz rad tehničkih sredstava za unos u informacioni sistem".

Oni "rudari" koji ne budu prelazili granice potrošnje električne energije, koje je propisala Vlada Rusije, imaće pravo da rudare digitalne valute bez unošenja u registar.

Izvor: Shutterstock

Digitalnim valutama može da se trguje na ruskim blokčejn platformama, dok će Banka Rusije će imati pravo da zabrani plasiranje pojedinačnih kriptovaluta ukoliko utvrdi da prestavljaju prijetnju za finansijsku stabilnost zemlje.

Prema zakonu koji stupa na snagu 1. novembra 2024. godine, Vlada Rusije će moći da zabrani rudarenje digitalne valute u određenim regionima Rusije.

(MONDO)