• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrijednost BITKOINA na rekordnom nivou: Prilika za investiranje ili fantazija?

Autor Dušan Volaš

Ekonomski stručnjaci su skeptični prema najavama da je riječ o tehnološkoj i finansijskoj revoluciji koja nudi jednake uslove za sve

 Investiranje u Bitkoin novi rekord Izvor: Creativan/Shutterstock

Vrijednost kriptovalute Bitkoin obara rekorde, pa je premašila 72.000 dolara (oko 129.000 KM), a procjenjuje se da bi vrijednost jednog virtuelnog novčića uskoro mogla dostići i 100.000 dolara (oko 179.000 KM).

Do njih se može kupovinom ili rudarenjem, kompliciranim procesom korištenja računarske opreme za provjeru valjanosti transakcija, koji ne razumije ni veliki broj onih koji u samom procesu učestvuju.

Čista lutrija

Zbog niza nedoumica o načinima sticanja virtuelnog novca, valute koja navodno pretenduje da zamijeni tradicionalne, a posebno zbog činjenice da iza nje ne stoje neka nova vrijednost i realno pokriće, ekonomski stručnjaci su skeptični prema najavama da je riječ o tehnološkoj i finansijskoj revoluciji koja nudi jednake uslove za sve.

"To je zaista totalna fantazija, čija su jedina veza s realnom ekonomijom trenutna globalna ekonomska nestabilnost i gubitak povjerenja u tradicionalne valute i oblike vrijednosti. Takođe je pogodna za transakcije sumnjivog karaktera ili zaobilaženje sankcija i drugih ograničenja. Ali realnu vrijednosnu osnovu nema i ulaganje u takvo nešto je čista lutrija", kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

On nema argumente na osnovu kojih bi potvrdio da će cijena Bitkoina i drugih kriptovaluta kontinuirano rasti, a da ovaj vid investiranja nudi stabilnost ili zaradu.

Bolje zlato

"Možda će rasti još dan, mjesec, godinu, a onda će za sat pasti na nulu, jer jednostavno nema stvarnu vrijednost. Tradicionalni finansijski sistem, koji se enormno bogati na svojoj dominaciji, takođe potiče ljude da ga izbjegavaju, ali, ako već neko traži alternativu novcu i klasičnim načinima ulaganja, zlato je puno bolji izbor, jer ima opipljivu, konkretnu, stvarnu vrijednost i njegove oscilacije nikada ne mogu biti tako radikalne. Dugoročno uvijek postaje vrednije", ističe Gavran.

Novi kapital

Posljednji, četverogodišnji događaj koji smanjuje iznos Bitkoina koji se dodjeljuje uspješnim "rudarima" tjera kompanije na sticanje novog kapitala. Od februara 2023. čak 13 kompanija uložilo je milijardu dolara u specijalizirane računare i opremu, namijenjenu jačanju poslovanja.

(Avaz)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE