Uživo

Novi poraz bezidejnih "zmajeva": Selektor BiH Dušan Bajević još nije osjetio slast pobjede!

Fudbaleri Bosne i Hercegovine doživjeli su peti poraz u šestom prijateljskom susretu sa selekcijom Irana.

Izvor: Anadolija

Loša igra novih "zmajeva" na stadionu "Koševo" i novi poraz!

BiH - IRAN 0:2 (0:0)

"Zmajevi" u 90 minuta šestog prijateljskog dvoboja sa Iranom nisu stvorili nijednu stopostotnu šansu, pa ni u šestoj utakmici Dušana Bajevića na klupi, nisu osjetili slast pobjede. 

Iranci su pod vođstvom hrvatskog stručnjaka Dragana Skočića apsolutno dominirali u Sarajevu i samo zahvaljujući golmanu Jasminu Buriću, nisu utakmicu riješili već u prvih 45 minuta.

Golman BiH se kod jedne intervencije povrijedio, pa je morao da napusti teren, a njegov nasljednik Kenan Pirić je na početku i kraju drugog poluvremena morao da vadi loptu iz mreže.

Već u 46. minutu Vahid Amiri je oduzeo loptu Bojanu Nastiću, koja je brzo proslijeđena do Kaveha Rezaija, a napadač Šarloa je uz pomoć stative doveo goste do prednosti - 0:1.

Tada se očekivalo da će inicijativu preuzeti "zmajevi", koji su se istina trudili, ali nisu uspjeli da stvore nijednu stopostotnu šansu ako ne računamo šut Benjamina Tatara iz 94. minuta kada je sve bilo gotovo.

Dva minuta ranije, tačku na pobjedu, petu u sedmom međusobnom dvoboju sa "zmajevima", stavio je rezervista Mehdi Gaedi - 0:2.

Reprezentacija BiH u ovom meču nastupila je u sastavu: Burić (od 21. Pirić), Saničanin, Kovačević, Čorluka, Nastić (od 58. Kadušić), Pjanić (od 46. Cimirot), Lončar, Rahmanović (od 81. Milošević), Tatar, Gojak (od 46. Hodžić), Hadžić (od 58. Prevljak).

Iako su u pitanju bili "rezervisti" BiH, s obzirom da su u početnih 11 igrača bila samo dvojica standardnih reprezentativaca (Miralem Pjanić i Amer Gojak), mora se priznati da se više očekivalo od Bajevićevog tima, koji je odigrao vjerovatno jednu od najlošijih utakmica u istoriji.

"Zmajeve" u narednih šest dana očekuju dva posljednja duela u ovoj sezoni. U okviru Lige nacija BiH 15. novembra ide u goste Holandiji, dok 18. novembra na "Grbavici" dočekuju selekciju Italije.

NAJAVA

BiH i Iran do sada su se sastajali šest puta. Pet utakmica je bilo prijateljskih dok je jedini takmičarski meč odigran na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Iran je uspješniji u međusobnim susretima sa četiri pobjede, jedan meč završen neriješenim rezultatom, dok je bh. tim jedinu pobjedu protiv Irana ostvario na Mundijalu u Brazilu.

Dvije selekcije su se prvi put sastale 2001. godine u Bihaću kada su remizirale 2:2.

U naredne četiri utakmice, od kojih su tri odigrane u Teheranu, slavili su Iranci - 2001. sa 4:0, 2005. sa 2:1, 2006. sa 5:2, te u Sarajevu 2009. sa 3:2.

Posljednji međusobni susret ovih ekipa odigran je 2014. na SP u Brazilu kada su "zmajevi" pobijedili sa 3:1, golovima Edina Džeke, Miralema Pjanića i Avdije Vršajevića.

Selektor BiH Dušan Bajević imao je mnogo kadrovskih problema pred ovo novembarsko okupljanje zbog korona virusa, koji je "zakačio" i kapiten Džeko, pa je najavio da će igrači sa manjom minutažom dobiti priliku, odnosno fudbaleri iz m:tel Premijer lige BiH.

"Vjerovatno nećemo biti u mogućnosti da svima pružimo priliku, ali dobar dio njih će igrati. Biće to jedan spoj iskusnijih igrača i ovih koji su tek došli u reprezentaciju. Rezultat je bitan bez obzira što se radi o prijateljskoj utakmici", rekao je Bajevićev pomoćnik Slaven Musa.

"Zmajeve" poslije duela na "Koševu" očekuju dvije utakmice u Ligi nacija - gostovanje u Amsterdamu protiv Holandije za tri dana, te dvoboj sa Italijom na "Grbavici" 18. novembra.

19:53

- kraj -

19:53

TATAR!

Najbolja šansa za BiH desila se u četvrtom minutu nadoknada, kada je dobro šutirao Benjamin Tatar pored stative. 

19:49

GOOL!

Iran je potvrdio pobjedu nad BiH u sudijskoj nadoknadi! Strijelac je bio Mehdi Gaedi - 0:2.

19:40

Nova izmjena u "zmajevima"

Deni Milošević je u igri umjesto Rahmanovića

19:30

Žuti karton za Stjepana Lončara

Iranci su krenuli u kontranapad, koji je prekršajem zaustavio fudbaler Rijeke pa je zaradio opomenu.

19:26

Rahmanović!

Amar Rahmanović je dobro šutirao sa nekih 20-ak metara, ali je bio za malo neprecizan. Solidan šut igrača Sarajeva.

19:17

Nove izmjene u "zmajevima"

Advan Kadušić i Smail Prevljak su ušli umjesto Nastića i Hadžića.

19:06

GOOOL!

Selekcija Irana je već u prvom napadu u nastavku stigla do prednosti. Vahid Amiri je oduzeo loptu Bojanu Nastiću, koja je proslijeđena do Kaveha Rezaija, koji je pogodio sami ugao gola BiH - 0:1.

19:03

Promjene u "zmajevima", Cimirot kapiten!

Selektor BiH je izvršio nekoliko izmjena, pa je umjesto Pjanića u igri Gojko Cimirot, koji je ponio kapitensku traku. Takođe, teren je napustio i Amer Gojak, a umjesto njega u igri je Armin Hodžić.

18:47

- poluvrijeme -

18:46

"Slobodnjak" Pjanića završio u živom zidu

18:44

Nešto bolja igra "zmajeva"...

...ali bez konkretnih šansi. Amer Gojak je u nekoliko navrata bio u prilici da kreira opasnost, ali nedostajao mu je završni pas. 

18:34

Pjanić!

Vezista Barselone i kapiten BiH u večerašnjem meču Miralem Pjanić imao je šansu da nakon kornera pogodi mrežu Irana, ali nije dobro zahvatio loptu volejom.

18:32

Tatar "nagazio" Halilzadeha i "požutio"

Bez namjere, Benjemin Tatar je nagazio Šoja Halizadeha, kojem se ukazala pomoć. Igrač Sarajeva je naknadno dobio žuti karton.

18:21

Ponovo Burić! Spasio "zmajeve" pa morao da napusti teren zbog povrede

Nova sjajna intervencija golmana BiH, koji je u situaciji "jedan na jedan" zaustavio Kaveha Razeija! Tom prilikom se povrijedio, pa je morao da napusti igru. Umjesto Burića na golu je Kenan Pirić.

18:19

Burić odbranio "zicer" Iranaca!

Jasmin Burić spasio je čist gol gostiju! Sjajno je reagovao golman "zmajeva" nakon udarca fudbalera belgijskog Šarloa Olija Golizadeha.

18:14

Saničanin spasio dobru priliku za goste

Moglo je biti velike opasnosti pred golom BiH, ali grešku Miralema Pjanića, ispravio je Siniša Saničanin.

18:04

BiH prva zaprijetila

Irfan Hadžić je uputio dobar udarac sa ivice kaznenog prostora, ali je golman Irana Amir Abedzadeh bio na mjestu.

18:00

Počeo je meč na "Koševu", srećno "zmajevi"

Crnogorski sudija dao je znak za početak utakmice u Sarajevu. 

17:42

Zvjezdan Misimović: Da vidimo igrače za budućnost BiH

"Na žalost očekivali smo meč protiv Slovačke u baražu za plasman na EURO, ali sad je susret sa Iranom na kojem mlade snage treba da se dokažu i da vidimo nove igrače za budućnost. Nije bitan rezultat, ali bilo bi lijepo da ostvarimo pozitivan ishod. I zbog toga što selektor Bajević još nema nijedan trijumf, ali i zbog atmosfere pred susrete sa Holandijom i Italijom", kaže direktor reprezentacije za "Nova BH".

17:33

Šesti meč Dušana Bajevića na klupi - nijedna pobjeda!

Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

  Selektor "zmajeva" Dušan Bajević vodiće ekipu šesti put i još nije ostvario nijedan trijumf na klupi BiH. Ostvario je tri remija (Italija, Sjeverna Irska i Holandija) i dva poraza od Poljske u Ligi nacija. 

17:26

BiH na "Koševu" prvi put poslije sedam godina

"Zmajevi" su posljednji put igrali na "Koševu" 14. avgusta 2013. godine protiv selekcije SAD, koja je slavila rezultatom 3:4. Dva pogotka za BiH postigao je Edin Džeko, a jedan Vedad Ibišević.

Međutim, stanje najvećeg stadiona u BiH i nije baš najreprezentativnije o čemu svjedoči foto-galerija.

17:15

Zeljković, Hasić i Hajradinović pozitivni na korona virus

Trojica reprezentativaca BiH Samir Zeljković, Ajdin Hasić i Haris Hajradinović nisu bili u konkurenciji za sastav "zmajeva" nakon što su imali pozitivan test na kovid-19.

17:05

"Đetić" na centru

Prijateljski meč sudiće crnogorski arbitar Milovan Milačić.

16:57

Trojica debitanata u startnih 11 "zmajeva"

Dušan Bajević je u počatni sastav za utakmicu protiv Irana uvrstio trojicu debitanata - napadača turskog Akhisarspora Irfana Hadžića, defanzivac Zrinjskog Josipa Ćorluku i vezistu Sarajeva Amara Rahmanovića.

16:53

Sastavi

BiH: Burić, Ćorluka, Kovačević, Saničanin, Nastić, Lončar, Pjanić, Rahmanović, Tatar, Gojak, Hadžić.

Iran: Abedzedeh, Moharami, Halilzadeh, Pouraliganji, Hajsafi, Kananizadegan, Mohamadi, Gholizadeh, Kaveh, Amiri, Nurolahi.