da li je realno?

Srbija da se odrekne Mundijala i juri polufinale EURA: Istaknuti reprezentativac ima radikalan prijedlog za FSS

Autor Dragan Šutvić

Važno je da se radi u miru i da se upostavi sistem, onda potencijal dolazi do izražaja

Izvor: MN PRESS

Reprezentacija Srbije je i dalje tema i to se neće mijenjati u skorije vrijeme. Nakon velikog razočaranja u utakmici generacije, uslijedili su novi potresi i razmjena teških riječi u srpskom fudbalu, a sigurno će ih biti još.

Među svim tim glasovima začuo se i jedan sportski predlog: odreknite se kvalifikacija za Mundijal i razmišljajte o Euru 2024, jer Srbija ima tim za polufinale! To su riječi nekadašnjeg reprezentativca Slobodana Komljenovića, koji je iznio ovaj radikalan prijedlog.

On smatra da je ključno da budući selektor dobije ugovor makar na četiri godine i mir u radu.

"Hajde da žrtvujemo i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Neka selektor potroši čitav ciklus da bi uspostavio sistem, navikao se na igrače, oni na njega, na formaciju, zahtjeve... Ali, da nam onda cilj bude da odemo na Evropsko prvenstvo 2024. i da tamo stignemo do polufinala, a ne samo da se plasiramo na bilo koji način. Ako ćemo čekati 24 godine, bar da znamo zašto smo čekali", rekao je Komljenović za Informer.

On je istakao da većinu srpskog tima čine igrači koji su bili evropski i svjetski prvaci u omladinskom uzrastu i da samim tim imaju šampionski karakter.

"I ne samo to, imamo igrače koji su lideri u svojim klubovima: Tadić, Sergej Milinković-Savić, golman Rajković, Mitrović... Apsolutno imamo materijal da napravimo tim koji može do polufinala Evropskog prvenstva. Samo je bitno da ta ekipa bude vođena na pravi način. Materijala je kod nas u Srbiji bilo uvijek, jer smo talentovana nacija", kaže Komljenović.

Nekadašnji defanzivac smatra da je nedostatak hrabrosti glavni uzrok bolnog poraza Srbije od Škotske na posljednjoj prepreci pred Euro.

"Loše smo ušli u utakmicu, ne sjećam se da smo u prvom poluvremenu uopšte šutnuli na gol. Trebalo je mnogo hrabrije. Igrali smo kod kuće i povukli smo se pred Škotskom, a nama nije u genima da se pred bilo kime povlačimo. Trebalo je da napadnemo, da damo gol i da onda iz kontre čekamo da 'zatvorimo' utakmicu. Ne mogu da vjerujem da ovoliko dugo čekamo na EP, a za tih 20 godina imali smo toliko talentovanih i kvalitetnih igrača. Odlazile su mnogo slabije ekipe od naše na EP, a mi ne možemo", kaže Komljenović.

On je jedini reprezentativac koji je davao golove i na evropskom i na svetskom prvenstvu u posljednjih 30 godina. Komljenović je to radio na Mundijalu 1998. i Euru 2000. Pre njega je to učinio Dragan Stojković Piksi na EP 1984. i SP 1990.

(Mondo/Informer)