Džaja ga je oduševio

"Došao sam iz Dinama, ali svi znaju da je Zvezda najveća": Odbranio je Maradoni penal, a "Marakana" ga je fascinirala!

Autor Dragan Šutvić

Legendarni golman Zvezde i Dinama objasnio je razliku između ta dva kluba.

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda trenutno ostvaruje sjajne rezultate u Evropi, ali je posljednjih godina Dinamo iz Zagreba najbolji klub sa prostora bivše Jugoslavije. 

"Modri" su uspjeli ne samo da prodaju veliki broj mladih talenata, već i da u prethodnih nekoliko sezona dođu do impresivnih rezultata u Evropi. 

Ipak, nekada se znalo ko je najbolji u Jugoslaviji. Bar tako kaže nekadašnji čuvar mreže Dinama, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Tomislav Ivković.

"Zvezda, to svi znaju, u doba Jugoslavije će bila najveći i najjači klub na tim prostorima. U organizacijskom nivou dva koplja ispred svih. Hajduk je bio tu, bio je najveći konkurent jer je imao sve posloženo, savršenu logistiku. A Zvezda je bila totalno iznad svih jer je imala nevjerovatnu moć", ispričao je on. 

Golman poznat po tome što je na Svetskom prvenstvu 1990. godine odbranio penal Dijegu Armandu Maradonipriznao je da je bio fasciniran Crveom zvezdom. 

On je počeo karijeru u Dinamu i branio je u Zagrebu četiri sezone. Potom je proveo neko vrijeme u Dinamu iz Vinkovaca, da bi 1983. godine potpisao za Crvenu zvezdu. 

"Ja sam došao iz Dinama, iz velikog kluba, Dinamo je institucija, ali kad sam došao u Zvezdu, od prvog ulaska sam vidio da je u tom klubu nešto drugačije. Da je atmosfera ozbiljnija, da je pristup i respekt prema igračima i respekt igrača prema ljudima veliki. Da postoji distanca, ali da se približe kad treba. Ali uvijek osjetiš da se zna ko, gdje i šta", ispričao je Ivković.

Podrška mu je na početku bio Rajko Janjanin koji je takođe ranije igrao za Dinamo, a u to doba je bio fudbaler crveno-bijelih. A Ivković je ispričao jednu anegdotu, događaj koji mu je stavio do znanja koliko je Zvezda ozbiljan klub.

"Razlika koju sam odmah uočio, ja sam bio novi i otišao sam gore, do uprave, htio sam da popijem kafu. Mi smo u Dinamu imali jedan kafić gore kod uprave i znali smo tu da svratimo", počeo je Ivković

On je potom sreo Dragana Džajića, koji mu je objasnio nekoliko stvari. 

"Radno mjesto je svlačionica i teren, a tu u upravu kluba dolaziš isključivo na poziv moj, Cvetkovića ili predsjednika Šakića", rekao mu je tada Džajić

Osim što se uvijek poštovala hijerarhija u klubu ljudi iz uprave su bili obaviješteni o svemu što se dešava, kako na terenu tako i van njega. 

"Da ne kažem da je sve bilo pokriveno u gradu, da su znali gdje si bio, šta si radio, kako si se ponašao, sve. U svakom momentu su znali gdje smo", završio je svoje izlaganje Ivković. 

(MONDO)