Fudbal

Može li on da preokrene stvari? Šalke vratio holandskog trenera, četvrti put je tu!

Autor Dragan Šutvić

Sa klubom je, između ostalog, davno osvojio tri trofeja...

Izvor: Tanjug/www.dpa.de

David Vagner završio je prošlu i počeo novu sezonu u Bundesligi na klupi Šalkea.

Smijenjen je krajem septembra zbog loših rezultata, a na njegovo mjesto imenovan je Manuel Baum. Ništa se, u timu iz Gelzenkirhena, nije promijenilo ni 79 dana nakon njegovog dolaska, pa je izvršena nova trenerska rokada...

Na Veltins Arenu se vratio Hub Stivens!

Holanđaninu, koji je 29. novembra proslavio 67. rođendan, biće ovo četvrti mandat na klupi "rudara", a najviše uspjeha imao je u prvom, najdužem, od 1996. do 2002. godine, kada je sa klubom osvojio Kup UEFA i dva Kupa Njemačke.

Tad je zabilježio čak 241 utakmicu na klupi Šalkea, a ostvario učinak od 104 pobjede, 65 remija i 72 poraza.

Prva prilika za prekid katastrofalnog niza je sutrašnji domaći meč sa Arminijom iz Bilefelda, direktnim konkurentom u borbi za opstanak.

Drugi mandat trajao je od septembra 2011. do decembra 2012. godine, a treći od marta do juna 2019. godine.

Šalke već 28 mečeva ne zna za pobjedu u Bundesligi, pa je samo tri meča udaljen od izjednačavanja rekorda Tasmanije iz Berlina, iz sezone 1956/66.

Posljednju pobjedu u njemačkoj eliti igrači Šalkea su upisali 17. januara ove godine, kada su savladali Borusiju iz Menhengladbaha (2:0).

U tom trenutku, sve je djelovalo idealno za "kraljevsko-plave", obzirom da su bili ravnopravan kandidat za plasman u Ligu šampiona.

Uslijedio je, međutim, "pad u kanal" iz kojeg se, bar za sada ne vidi izlaz, a ekipa je, u ovom trenutku, na posljednjem mjestu, uz šest bodova zaostatka za zonom spasa...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.