SKANDAL!

Ovako se Engleska "bori" protiv rasizma: Prvi optuže druge, a na svoje "zatvore oči"

Autor Dragan Šutvić

Još jedna nevjerovatna odluka...

Izvor: Tanjug/John Walton/PA via AP

Već mjesecima svaka utakmica engleskog fudbala počinje tako što igrači kleknu u znak borbe protiv rasizma i u znak podrške pokretu "Black Lives Matter" ("Životi crnaca su bitni"), a jedini incidenti desili su se na mečevima Milvola i Kolčestera.

Navijači ovih klubova "izviždali" su fudbalere koji su kleknuli i održali minut ćutanja za žrtve rasizma, a odmah poslije toga Fudbalski savez Engleske pokrenuo je istragu.

Iako smo navikli da su Englezi uglavnom prvi kada je potrebno optužiti nekog drugog za rasizam - ponovo se desilo da su "zažmurili" na incident na sopstvenom tlu, pa tako klubovi neće biti kažnjeni zbog skandala koji su napravili njihovi navijači.

Možda je djelimično pomoglo što su Milvol i Kolčester osudili ponašanje svojih navijača, ali bez obzira na to mnogi kritikuju ovu odluku jer nisu ostali dosljedni u borbi protiv rasizma.


Lijep gest napravili su fudbaleri pomenutih klubova jer su na narednom meču istakli poseban transparent.

Prethodno je pokrenuta istraga protiv Edinsona Kavanija zbog toga što je na Instagramu svog prijatelja oslovio sa "crnče", a kako javljaju mediji iz Engleske - vrlo je moguće da će zbog toga Urugvajac na kraju i biti kažnjen.

Nešto je rasizam, a nešto nije...

(MONDO)