Fudbal

Gol Mančester sitija promijenio fudbalsko pravilo: Ovo se više neće ponoviti u Premijer ligi!

Autor Dragan Šutvić

Zvanično je odlučeno!

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Clive Brunskill

Premijer liga je potvrdila dodatno pojašanjenje svog prafila o ofsajd-poziciji.

Poslije zbunjujuće situacije od prošlog vikenda, kada je Mančester siti dao gol Aston vili tako što se Rodri očigledno aktivirao iz ofsajda i ometao rivala, objavljeno je zvanično saopštenje lige.

Igrač "građana" se uključio iz nedozvoljene pozicije da bi ukrao loptu igraču Vile Tajronu Mingsu, poslije čega je Siti preuzeo posjed i dao gol udarcem Bernarda Silve. Domaći su se bunili, ukazivali na kršenje pravila, ali je gol priznat.

Međutim, to se više neće ponoviti.

"Situacija sa ofsajdom u utakmici Mančester sitija i Aston Vile izazvala je značajnu debatu i diskusiju u okviru našeg sporta. Generalni konzensuz je bio da je Rodri stekao nefer prednost jer je bio u situaciji da izazove Tajrona Mingsa iz ofsajd pozicije, odmah nakon što je Mings grudima dodirnuo loptu"

Izvor: Twitter/@primevideosport

"... Nakon diskusija, Međunarodni bord fudbalskih asocijacija izdao je dodatno pojašnjenje, uz naznaku da bi ono trebalo da bude primijenjeno u budućim sličnim slučajevima. Savjet sudijama je da ako igrač u ofsajd poziciji odmah utiče na protivnika koji je slučajno igrao loptom, sudija bi trebalo da dosudi ofsajd i da da prioritet startu igrača koji se uključio iz nedozvoljene poziciji"

"U skladu s tim, ako se ponovi situacija u kojoj su bili Rodri i Mings, onda bi trebalo da bude dosuđen ofsajd", pojašnjeno je.

(MONDO)