KAKVO JE STANJE?

Superliga i Evropska unija - stranci, a domaći: Zvezda ih ima četvoricu, Partizan jednog, svi ostali broje do 6

Autor Dragan Šutvić

Kakvo je stanje u Superligi Srbije po broju igrača koji dolaze iz Evropske Unije, koliko će najavljena promjena pravila uticati na ekipe i hoće li možda to tržište sada biti više eksploatisano?

Izvor: MN PRESS

Broj dozvoljenih stranih fudbalera u Superligi Srbije tema je broj jedan u srpskom fudbalu.

Nakon najave sportskog direktora Fudbalskog saveza Srbije Vladimira Matijaševića da će odluka o tome biti donijeta vrlo brzo, bijesno je reagovao trener Partizana Aleksandar Stanojević, kojem se nije dopala ideja da se pravila o strancima mijenjaju usred sezone.

Naime, Matijašević je u četvrtak najavio da "vrlo brzo" stiže odluka da u Superligi fudbaleri sa pasošima Evropske Unije više neće biti računati kao stranci. To je razbjesnilo trenera crno-bijelih, na šta je i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić imao svoj odgovor.

Istina je, bilo bi pogrešno mijenjati tako važna pravila takmičenja usred sezone, naročito u trenucima kada se januarski prelazni rok već završava. Ostaje pitanje da li je komentar sportskog direktora FSS bio usmjeren na ovu ili narednu sezonu Superlige.

U svakom slučaju, ono što je sada izvjesno jeste da će timovi iz Superlige i naredne sezone moći da imaju četiri stranca na terenu - ali će oni biti drugačije definisani.

Dakle svi igrači iz 28 zemalja Evropske Unije računaće se kao domaći fudbaleri, za šta je Matijašević kao razlog naveo da je Srbija potpisala ugovor o pridruživanju EU i da to mora da se sprovede. Stranci će stoga biti igrači van Evropske Unije koji se već ne računaju kao domaći igrači (Crna Gora, na primjer).

Ali koji klubovi bi najviše imali koristi od ovakvog pravila? U kojim klubovima ima fudbalera iz Evropske Unije i u kolikoj mjeri?

CRVENA ZVEZDA - 4 EU IGRAČA

Crvena zvezda je tim na koji će ovo pravilo najviše uticati, kada god ono bude bilo donijeto. Crveno-bijeli imaju četiri igrača sa EU pasošem, a to su Dijego Falćineli, El Fardu Ben, Aksel Bakajoko i od nedavno Filipo Falko, koji bi vrlo brzo trebalo da i zvanično postane igrač Zvezde.

Osim njih, tu su i Seku Sanogo, Gelor Kanga i Ričard Odada i njih trojica bi bili jedini "pravi stranci" u timu Zvezde po tim novim pravilima. Ipak, vrijedi napomenuti i da bi Odada uskoro mogao da dobije srpski pasoš. Na Zvezdu bi promjena pravila usred sezone uticala tako da bi mogli sve strance da koriste u startnoj postavi, mada je scenario da se to dogodi već ove zime, čini se, manje izvjestan.

PARTIZAN - 5 STRANACA, 1 EU IGRAČ

U manjoj mjeri, ovo pravilo bi uticalo i na Partizan. Crno-bijeli od početka sezone imaju petoricu stranaca, s tim što je u finišu ljetnog prelaznog roka bila načinjena mala rokada, pa je Umara Sadika zamijenio Žan Kristof Bajbek. I upravo ta rokada bi učinila da pravilo o EU strancima ima uticaja i na crno-bijele.

Naime, Partizan je u dosadašnjem dijelu sezone uvek jednog stranca morao da ostavlja van protokola, a kako Bajbek ima francusko državljanstvo, sa novim pravilom bi se on računao kao domaći igrač. Tako bi u istom trenutku na terenu mogli da budu i on i Takuma Asano, Bibars Natho, Maki Banjak i Sejduba Suma.

OSTALI KLUBOVI - UKUPNO 6 EU IGRAČA

Jasno je da ostatak Superlige ne bi imao velike koriste onog trenutka kada bi pravilo bilo uvedeno, tek naknadno kada bi eventualno počeli da dovode igrače iz Evropske Unije. Naravno, razlog za to je očigledan - srpski klubovi uglavnom ne dovode igrače iz tih zemalja, već više iz Afrike i Južne Amerike, ponekad čak i Azije.

Zbog toga, u preostalih 18 klubova Superlige ima samo šest igrača sa EU pasošima.

  1. Slavko Bralić, Vojvodina (Hrvatska)
  2. Luka Pisačić, OFK Bačka (Hrvatska)
  3. Kaspars Svarups, OFK Bačka (Letonija)
  4. Jevgenijs Kazačoks, OFK Bačka (Letonija)
  5. Bubakari Dukure, Javor (Francuska)
  6. Justas Lasickas, Voždovac (Litvanija)

SUMA SUMARUM

Na kraju, kad se sve podvuče, jasno je da je ovo pravilo podiglo mnogo bure zbog toga što bi njegova promjena usred sezone nejednako uticala na klubove iz Superlige. Ipak, ukoliko ono bude bilo na snazi od početka sezone 2021/22, činjenica je da će najviše pogodovati Crvenoj zvezdi koja ima najviše igrača iz Evropske Unije.

Možda ovo pravilo bude pomoglo srpskim klubovima da se više okrenu i tom tržištu pri sastavljanju svojih timova, mada to prethodnih godina - a ni ove - nije baš bio slučaj. Finansijska priroda velike većine srpskih klubova je takva da je i dovođenje igrača iz zemalja EU ipak - luksuz.

(MONDO)