Kad Nijemac savjetuje Nijemca

Bivši as Liverpula savjetuje Klopa: Fokusiraj se na osvajanje Lige šampiona, šansa kroz prvenstvo je izgubljena!

Autor Dragan Šutvić

Da li će menadžer Liverpula poslušati prijedlog Ditmara Hamana?

Izvor: MN PRESS

Liverpul je prošle sezone superiorno, poslije trideset godina, pokorio Englesku, dok ove sezone u elitnom rangu na Ostrvu ne pruža ni izblizu tako dobre partije.

"Redsi" su nanizali čak šest poraza na Enfildu i time ugrozili šanse da se kroz Premijer ligu domognu plasmana u Ligu šampiona, obzirom da deset mečeva prije kraja zauzimaju tek osmo mjesto, sa sedam bodova minusa za Čelsijem, koji drži željeno četvrto mjesto.

Liverpulu, sa druge strane, dobro ide u tekućoj sezoni Lige šampiona. Preko RB Lajpciga je izborio nastup u četvrtfinalu, a upravo je to, prema mišljenju jednog nekadašnjeg asa Liverpula, takmičenje kojem Jirgen Klop treba da se posveti do kraja sezone!

Nijemac Ditmar Haman, koji je sedam sezona proveo u klubu i za to vrijeme, između ostalog, postao i šampion Evrope poslije nezaboravnog istanbulskog finala 2005. godine, smatra da je šansa za plasman u evro-elitu kroz prvenstvo propuštena i da njegov bivši klub sve kapacitete treba da usmjeri kako bi ponovo pokorio Stari kontinent.

Na taj način bi, bez obzira na rezultat u domaćem takmičenju, stekao pravo igranja u eliti i naredne sezone.

"Bez obzira ko prođe u narednu fazu sljedeće nedjelje, smatram da su Borusija Dortmund i Porto najveći autsajderi od preostalih osam timova", rekao je Haman na početku razgovora za njemački Skaj sport, te dodao:

"Lično, mislim da je mnogo važnije da pažnju usmjere na osvajanje Lige šampiona i na taj način izbore Ligu šampiona nego da u preostalih mečevima pokušavaju da 'dohvate' tu poziciju. Klop je zreo trener, ima autoritet i znanje i siguran sam da ponovo to može da iznese", mišljenja je zemljak menadžera Liverpula.

Nedavno je i jedno novinarsko pitanje Klopu išlo u tom smjeru – da li će Liverpul do kraja prvenstva odmarati određene igrače kako bi bili što odmorniji za završnicu Lige šampiona?

"To se neće desiti", kategoričan je bio Klop, pa obrazložio:

"Ne postoji utakmica koju možemo da odigramo, izgubimo i kažemo: 'To je zbog startne postave.' Liverpul je prevelik klub i previše ljudi nas prati i navija za nas da bismo to sebi dozvolili."