Fudbal

Odluka sljedećeg četvrtka: Gradski stadion u Gradišci biće nazvan po proslavljenom fudbaleru?

Autor Dragan Šutvić

Stadion "Velimir Sombolac" u Gradišci?

Stadion Kozare u Gradišci
Izvor: MONDO/Vladimir Šutvić

Gradski stadion u Gradišci uskoro bi mogao da dobije novo ime.

Kako ove subote prenosi Radio Gradiška, fudbalsko zdanje u gradu na Savi moglo bi, u narednom periodu, da bude nazvano po Velimiru Sombolcu, proslavljenom fudbaleru i istaknutom sportskom radniku.

Isti izvor navodi da se klub iz Gradiške već obratio rukovodstvu Grada sa ovom inicijativom, a Odluka o dodjeli naziva Gradskom stadionu u Gradišci pred odbornicima Skupštine naći će se u četvrtak, 22. aprila.

Sombolac je rođen 27. februara 1939. godine u Donjoj Ljubiji kod Prijedora, a preminuo u Gradišci 22. maja 2016. godine. Tokom karijere, igrao je za banjalučki BSK, Borac, Partizan, ljubljansku Olimpiju i riječki Orijent.

Najviše uspjeha tokom karijere imao je sa Beograđanima, sa kojima je osvojio četiri šampionske titule (1961, 1962, 1963. i 1965. godine), a karijeru je završio 1973. godine, u crveno-plavom dresu.

Izvor: Arhiva

Sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine stigao je do zlatne medalje.

Kao trener je, između ostalog, predvodio Kozaru od 1976. do 1979. godine, a bio je selektor fudbalske reprezentacije Republike Srpske u periodu od 1998. godine do 2001. godine.

Izvor: Arhiva

Jedno vrijeme je obavljao ulogu pomoćnika ministra sporta Republike Srpske, a dobitnik je nagrade za životno djelo "Doktor Milan Jelić".

Po Velimiru Sombolcu je nazvana nagrada za najboljeg fudbalera Republike Srpske koju na tradicionalnoj manifestaciji "Dan fudbala" dodjeljuju Fudbalski savez Republike Srpske i dnevni list "Sportski žurnal".