BRUKA!

Lažna fudbalska elita - kad ste bili šampioni? Osnovali ligu za bogate, ne pamte posljednju titulu!

Autor Dragan Šutvić

Kada pogledamo u "zatvorenu" ligu vidimo da to nije baš elita...

Izvor: Profimedia/Sportphoto24/SIPA/2102081458

12 odmetnutih klubova izazvalo je fudbalski zemljotres na tlu Evrope!

Odluka o osnivanju Superlige Evrope postala je fudbalska vijest godine i odmah je naišla na burne reakcije. Zaprijetili su političari, domaće lige, savezi, ali i UEFA i FIFA koji će fudbalerima "posebnih" klubova braniti da igraju za reprezentacije...

Videćemo koliko u tome ima istine, a koliko blefa, ali za sada znamo da su idejni tvorci novog takmičenja Andrea Anjeli (Juventus) i Florentino Perez (Real Madrid).

Razlog zbog kog se ovih 12 klubova, uz još tri koja će kasnije potvrditi učešće, udružilo i odlučilo da mimo svih osnuje takmičenje leži naravno u novcu i moći. Procjenjuje se da je početni kapital oko 3,5 milijarde dolara i odmah je pohlepnim vlasnicima zaigralo srce.

Misle da su bolji od drugih zbog novca koji imaju, ali da li su ovi klubovi zaista prava elita?

Kada spomenemo neke od njih to je zaista istinito - Real Madrid, Barselona, Liverpul ili Juventus, međutim ima i onih koji su tu samo zbog novca.

Na primer: Milan nije bio šampion Italije od 2011. godine i od 2013. nije učestvovao u Ligi šampiona, dok ni njihov gradski rival Inter nije bio pretjerano uspješan prošle decenije i tek ove sezone je na putu da osvoji Seriju A poslije 11 godina.

Znamo kako su Čelsi i Mančester siti postali velikani, a Mančester junajted od odlaska Aleksa Fergusona takođe ne zna za uspjehe (2013. godina).

Totenhem je igrao jedno finale Lige šampiona u istoriji.
Izvor: Tanjug/Peter Powell/Pool via AP

O Arsenalu koji je posljednji put bio prvak 2004, a tek Totenhemu (1961) da ne trošimo riječi.

Upitan je naravno status i Atletiko Madrida, koga je "Čolo" podigao na noge i 2014. ih vodio do šampionske titule u Španiji, međutim ukupno gledano ni za njih ne može da se kaže da su kroz istoriju "sam krem fudbala".

Od klubova koji će se kasnije priključiti nema zamjerki na Bajern Minhen, koji je najveća sila Nejmačke, ali je poziv Lajpcigu upitan, mnogo manje Portu koji je dvostruki prvak Evrope.

Sve u svemu, shvatili smo - elita je onaj ko se proglasi za elitu!

(MONDO)