"VJEČITI" SU TEMA!

Šta će biti sa Zvezdom i Partizanom zbog lige bogatih: Oni su giganti evropskog fudbala, poručuju i iz Madrida!

Autor Dragan Šutvić

Svi se plašimo šta ovo nosi za srpske klubove...

Izvor: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

12 klubova odmentulo se od svih propisa UEFA i odlučilo da osnuje "zatvoreno" takmičenje za bogatu elitu što je izazvalo gnev većine navijača, pa i njihovih!

Povod je naravno ogroman novac koji je u igri i očigledno je da će u to kolo moći da uđe svako ko ima da plati ulaznicu, bez obzira na to o kakvom se klubu i sa koliko dugom istorijom radi - sve dok imaju dovoljno novca na računu.

Tako su među osnivačima klubovi koji dugo nisu bili prvaci svoje zemlje, Totenhem čak od 1961. godine, dok je među "drugopozivcima" i Red Bul Lajpcig koji je osnovan tek 2011.

A, šta je sa klubovima koji su ispisivali istoriju evropskog fudbala, a nisu iz "lige petice"?

To se pitaju svi mediji u Evropi, pa je tako španska "Marka" objavila zanimljivu vijest u kojoj je spomenula i srpske velikane Crvenu zvezdu i Partizan, pa se zapitala šta će biti sa njima i zašto su drugi "elita", a oni nisu na tom spisku.

Zvezda je bila šampion Evrope 1991. godine, dok je Partizan bio finalista 1966. protiv Real Madrida, a "napravili" su stotine i stotine igrača koji su ostavili dubog trag u fudbalu.

"Zaboravljeni giganti evropskog fudbala, a šta je sa njima", naslov je teksta objavljenog u "Marki".

"Daleko od ekonomskog svijeta, istočnoevropskim timovima nije mesto u novom formatu. Možete pomisliti da ruski klubovi i imaju šansu da nekad uđu u Superligu, ali drugi, uključujući i šampione poput Steaue ili Crvene zvezde, neće moći da prisustvuju. Sa njima su i Dinamo Kijev, Ferencvaroš, Partizan, Grci, Turci...", pitaju se u tekstu "Marke".

U istom tekstu se pitaju šta će biti sa drugim bivšim prvacima Evrope koji nisu u "eliti", poput Seltika, Ajaksa ili Dortmunda, koji su ikone evropskog fudbala. 

Ipak, ostalo je još pet mjesta u igri, ko zna šta sutra nosi...

(MONDO)