Kako bez kapitena "kockastih"?

Luku Modrića ne može zamijeniti jedan igrač, već mora cijeli tim: Zlatko Dalić uoči važnih mečeva Hrvatske

Autor Nebojša Šatara

Moramo se polako privikavati jer Luka neće vječno igrati za reprezentaciju, poručio je hrvatski selektor Zlatko Dalić.

Izvor: Profimedia

Selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić u Moskvi okuplja tim uoči tri susreta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Hrvatska u srijedu u gostima igra na stadionu "Lužnjiki" protiv Rusije, tri dana poslije gostuje u Slovačkoj, dok se idućega utorka na "Poljudu" igra utakmica sa Slovenijom.

Na tabeli Hrvatska i Rusija dijele prvo mjesto sa šest bodova iz tri utakmice, dok je Slovačka treća s pet bodova.

Za Hrvatsku prve dvije utakmice neće igrati kapiten Luka Modrić zbog povrede, ali moguće je da će zaigrati u meču sa Slovencima u Splitu, a zbog povrede će izostati i Ante Budimir.

"Niko nije otpisan i 'prekrižen', ako neko sada nije na spisku. Ovo je izbor igrača kojega sam napravio nakon analize sa svojim štabom, izbor u kojega vjerujem i s kojim u ove tri utakmice možemo izboriti dobar rezultat”, istakao je Dalić na videokonferenciji za medije iz Moskve, te dodao:

"Luku ne možemo zamijeniti figurom, lično, nego ga cijela ekipa mora zamijeniti, drugi igrači moraju preuzeti veću odgovornost, stariji igrači Brozović, Perišić i Lovren. Mi se moramo polako na to privikavati jer Luka neće vječno igrati za reprezentaciju".

"Rusija igra drugačije nego na SP-u 2018, kada je Hrvatska izbacila Rusiju iz takmičenja. Težiće 4-3-3 sistemu sa pasom i saradnjom. Ćorluka, Olić i Pletikosa su Rusiju dobro analizirali, moraćemo se dobro spremiti. Ovo je za Rusiju bitna utakmica, imat će 20.000 ljudi na utakmici", rekao je Dalić.

Sve tri utakmice, protiv Rusije, Slovačke i Slovenije, Hrvatska neće igrati u istom sastavu, najavio je Dalić. U napadu će Dalić potražiti rješenja preko Kramarića, Livaje i Čolaka, dok Budimir ostaje kao moguće rješenje na idućoj utakmici, ako mu povreda to dozvoli. Na sredini će igrati Brozović, Kovačić, Pašalić, Vlašić i Ivanušec.

Selektor Hrvatske procjenjuje kako je za plasman u Katar, za prvo mjesto potrebno osvojiti 20 ili 21 bod.

"Bilo bi lijepo da se vratimo neporaženi sa dva teška gostovanja, iz Rusije i Slovačke", poručuje.

Svi su igrači izvadili testove na korona virus pri ulasku u Rusiju, izjavio je Dalić te dodao kako on nije taj koji će insistirati da se svi igrači vakcinišu.

"Ja sam se cijepio, ali na tome trebaju insistirati klubovi koji ih plaćaju, a ne reprezentacija. Jer, ako bude posljedica nekoliko dana nakon vakcinisanja, to će biti problem za igru u klubovima. Koliko znam, većina je cijepljena, no nisam nikome ništa naređivao".

Teško je igrati tri utakmice u sedam dana, nije nam nimalo ugodno, zaključio je Dalić.

Na tabeli Hrvatska i Rusija dijele prvo mjesto sa šest bodova iz tri utakmice, dok je Slovačka treća s pet prikupljenih bodova.

(mondo.ba/agencije)