Fudbal

Kako je Edin Džeko natjerao navijače Intera da prebole odlazak Romelua Lukakua?

Autor Nebojša Šatara

Na portalu "Sporf.com" u kolumni Alberta Andresa Kalva dat je odgovor na postavljeno pitanje iz naslova.

Izvor: Shutterstock/Cristiano Barni

Kolumnu ovog autora, prenosimo bez izmjena.

Kad razmišljam o vrhunskom centarforu, Edin Džeko možda neće biti prvi koji će mi pasti na pamet, međutim, njegova statistika i broj osvojenih titula zaslužuju priznanje.

S 35 godina jedan je od najpotcijenjenijih igrača u Evropi. Vrhunske partije na terenu i ponašanje izvan njega pokazale su da uvijek možete da računate na Džeku. Dosljednost i profesionalnost ubrajaju se u njegove najveće kvalitete.

Bosanskohercegovački napadač je među evropskom elitom od sezone 2008-09 kada je za Volfsburg postigao 36 golova.

Posljednjih nekoliko godina u Romi su bile među njegovim najboljima, sa 119 golova i 55 asistencija u 260 utakmica.

Prošlog ljeta Inter je odabrao njega kao zamjenu za Romelua Lukakua i do sada je bio na visini zadatka.

Jedan od razloga zašto je Lukakuov potencijalni povratak u Inter odmah ismijan je taj što navijačima "neroazura" uopšte ne nedostaje.

Dio toga je na Lukakuovom ponašanju, što su najvatrenije pristalice Intera - Kurva Nord pokazali transparentom ispred stadiona "Đuzepe Meaca" na kojem je pisalo: "Nije važno ko bježi kad pada kiša. Bitan je onaj ko ostane u oluji. Zbogom Romelu".

Postoji još jedan važan razlog zbog kojeg su navijači Intera preboljeli Romelua Lukakua.

Izvor: Profimedia

Džekin nenametljivi način igranja u napadu omogućilo je plavo-crnima da budu sigurni lideri na tabeli Serije A nakon jesenjeg dijela sezone.

A izvan terena, bosanskohercegovački veteran je potpuna suprotnost Lukakua. Dok je napadač Čelsija poznat po javnim ispadima (izbačen iz londonskog tima zbog intervjua, a najavljuje se i kazna za Belgijanca), Džekin stil je skromnost i pristojnost. Ne priča mnogo, ali mnogo radi na terenu!

Nije mu mnogo trebalo vremena da se prilagodi u novom klubu - savršeno se povezao sa zvijezdom Lautarom Martinezom, najboljim strijelcem tima sa 11 golova.

Predvođen Džekom, Interov napad je najbolji u Italiji ove sezone. Postigli su 49 golova u 19 utakmica - devet više od gradskog rivala Milana.

A čak 12 od tih 49 golova nosi Džekov potpis. Osam je puta slao loptu u protivničku mrežu, a četiri puta asistirao saigračima u šampionatu Italije.

Džekov učinak u Ligi šampiona bio je još bolji, s tri gola i jednom asistencijom u samo šest utakmica. Bio je ključan za prolazak u osminu finala, gdje će se milanski tim sastati sa Liverpulom.

A tada će odbrana Jirgena Klopa morati da se dodatno osnaži ukoliko želi da ne primi pogodak od Džekinog Intera.

Izvor: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI/ANSA

Kao dopunu ovom tekstu na portalu "Sporf.com", vrijedi napomenuti da je autor zaboravio da pomene i Džekine odlične partije u Engleskoj, gdje je sa Mančester sitijem takođe osvojio titulu i na 130 nastupa zabilježio 50 golova.

Osim toga, u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, čiji je kapiten i neprikosnoveni lider, odigrao je 118 mečeva i bio strijelac 60 pogodaka.

P.S. S obzirom da se Džeko trenutno nalazi u izolaciji zbog pozitivnog testa na korona virus, želimo mu brz oporavak.

(mondo.ba)