Heroj nacije

Ko je heroj Makedonije koji je srušio Italiju? Htio ga Mamić, trenira ga Srbin, a njegov gol ugasio giganta Serije A!

Autor Dragan Šutvić

Aleksandar Trajkovski je čovjek koji se golom upisao u istoriju makedonskog fudbala.

Izvor: Profimedia

Cijela Sjeverna Makedonija slavi, a nakon Gorana Pandeva koji je bio lice reprezentacije godinama dobili su novog heroja. U pitanju je Aleksandar Trajkovski, napadač koji je svojim 20. golom za nacionalni tim napravio čudo! 

U polufinalu baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine tim Blagoje Milevskog je izdržao sve napade rivala, 16 kornera, 32 šuta na gol i na "italijanski način" uspio da pobijedi "azure" i eliminiše ih sa još jednog Svjetskog prvenstva. A za to je najzaslužniji upravo napadač iz Skoplja. 

Golman Stole Dimitrievski je ispucao loptu u drugom minutu nadoknade vremena, poslije dobijenog vazdušnog duela u sredini terena od strane vezista Makedonije lopta je došla do njega, a onda... Bomba! 

Gol koji će se zauvijek pamtiti u njegovoj zemlji, strijela koja je probušila mrežu Đanluiđija Donarume i pogodak koji se pamti! Naravno, sada Makedonce čeka još teži meč sa Portugalom u finalu, ali i sam dolazak do finala ravan je čudu!

PROBAO GA ČELSI, HTIO GA MAMIĆ!

Izvor: Profimedia

Počeo je svoju karijeru u rodnom Skoplju, ali ne u nekom od poznatih klubova već u maloj FK Cementarnici 55. Dok je tu igrao čak je bio na probi u Čelsiju, gdje je ostavio dobar utisak pošto je dao gol Botafogu na pripremnom meču.

Ipak umjesto u Englesku otišao je u Hrvatsku. Već sa 18 godina zaputio se u Zagreb gdje je potpisao za Inter iz Zaprešića i nakon privikavanja na viši nivo fudbala u drugom dijelu sezone je oduševio. Zdravko Mamić je dao sve od sebe da ga dovede, ali nije uspio. 

To je pošlo za rukom Zulte Varegemu, a Trajkovski se u Belgiji zadržao pune četiri godine, uz jednu pozajmicu iz Varegema u Mehelen. Dok je bio tamo počeo je da igra i za nacionalni tim i polako je skupljao iskustvo uz kultnog heroja Gorana Pandeva. 

Bile su mu potrebne dvije godine da postigne prvi gol za nacionalni tim, ali otkako je pogodio protiv Bugara u Skoplju ne prestaje da daje golove.

SICILIJA I POSLJEDNJI GOL ZA PAMĆENJE!

Izvor: Profimedia

Ipak ono po čemu će ga najviše pamtiti je njegovo vrijeme provedeno u Italiji, tj. na Siciliji. Nakon Belgije Palermo je došao po njega i upario ga sa sunarodnikom i kolegom iz reprezentacije Ilijom Nestorovskim.

Stigao je Trajkovski 2015. a Nestorovski godinu dana kasnije i bili su tu do samog kraja. Klub koji je preživio mnoge kontroverzne vlasnike, problematične igrače i nevolje sa finansijama, konačno je na kraju sezone 2018/19 ugašen, a upravo su posljednje golove za Palermo postigli Makedonci.

U posljednjem kolu Serije B za sezonu 2018/19 igralo se protiv Citadele i prvo je Nestorovski pogodio u 21. minutu, a onda je dva minuta kasnije asistirao Trajkovskom. Iako je kasnije, po starom italijanskom običaju, napravljen novi klub koji je krenuo ispočetka od Serije D, ovo je zvanično bio posljednji gol u istoriji Palerma koji smo svi gledali u Seriji A.

SADA JE SA SRBIMA! 

Izvor: MN PRESS

Jedno vrijeme je proveo u Španiji gdje je nastupao za Majorku dvije sezone, a Olborg ga je na kratko doveo na pozajmicu u svoje redove 2021. godine. Od januara 2022. ima novi klub i radi sa Srbima.

Vuk Rašović ga je doveo u Saudijsku Arabiju gdje vodi ekipu Al Fajhe, a osim srpskog stručnjaka u tom timu je i nekadašnji golman reprezentacije Srbije Vladimir Stojković. 

Očigledno da mu u Arabiji nije pala forma, jer ovakve golčine se ne viđaju svaki dan...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!