POZNATI PUTNICI U EVROPU

Pet sezona briljirali, a sada razočarali: Atalanta bez Evrope, Fiorentina ide u Konferencijsku ligu

Autor Bojan Jakovljević

Donedavni učesnik Lige šampiona i Lige Evrope nije uspio da se plasira ni u Konferencijsku ligu.

Izvor: Shutterstock

Godinama unazad oduševljavali su sve koji prate Seriju A, ali i najjača evropska klupska takmičenja, ali u sezoni 2022/23. nećemo ih gledati na međunarodnoj sceni.

U prethodnih pet sezona, Atalanta je upisala više od 50 nastupa u Ligi šampiona i Ligi Evrope, ali sada izabranici Đan Pjera Gasperinija nisu uspjeli da "dobace" ni do Konferencijske lige.

Danas je tim iz Bergama bila potrebna pobjeda protiv Empolija, ali u isto vrijeme da Fiorentina ne slavi protiv Juventusa, a ništa od ovoga nije se dogodilo.

Napadala je Atalanta, u prvom dijelu imala čak 23 šuta, ali gosti su vrebali svoju priliku, a onda u 79. minutu šokirali domaće navijače. Leo Štulac postigao je gol za pobjedu!

Duel u Firenci okončan je trijumfom Fiorentine protiv nezainteresovanog Juventusa. Alfred Dankan u posljednjim trenucima prvog poluvremena doveo je "ljubičaste" u vođstvo, da bi Niko Gonzales iz penala u nadoknadi meča potvrdio plasman u Konferencijsku ligu.

Sezonu u Seriji A Atalanta je tako okončala na skromnoj sedmoj pozciji, tako da će na ostati bez međunarodnih utakmica i moći će da se fokusira na domaća takmičenja - Seriju A i italijanski kup.

Iako je u 14. minutu gubio 0:2, Lacio je uspio da se vrati već do poluvremena, a u nastavku i povede u duelu sa Veronom. Ipak, gosti se nisu predavali i uspjeli su postići još jedan gol. Ipak, ovaj remi bio je dovoljan "nebesko-plavim" za petu poziciju, odnosno stepenicu iznad gradskog rivala Rome. Dva rimska tima izborila su plasman u Ligu Evrope.

Posljednjih pet mečeva 38. kola biće odigrano sutra, kada ćemo saznati ko će uz Veneciju i Đenovu morati u Serije B.

SERIJA A - 38. KOLO:

Atalanta - Empoli 0:1 (0:0)
/Štulac 79/

Fiorentina - Juventus 2:0 (1:0)
/Dankan 45+1, Gonzales 90+2 pen/

Lacio - Verona 3:3 (2:2)
/Kabral 16, Anderson 29, Pedro 62 - Simeone 6, Lazanja 14, Hongla 76/

Odigrano u petak:

Torino - Roma 0:3 (0:2)
/Abraham 33, 42 pen, Pelegrini 78 pen/

U nedjelju:

Specija - Napoli (12.30)
Inter - Sampdorija (18.00)
Sasuolo - Milan
Salernitana - Udineze (21.00)
Venecija - Kaljari

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt