KRAJ

Ukrajina ne ide na Svjetsko prvenstvo! Ovaj gol će ih boljeti vječno - zbog njega su ostali bez Mundijala!

Autor Bojan Jakovljević

Posljednji evropski učesnik Mundijala je Vels!

Izvor: Profimedia

Vels je pobijedio Ukrajinu 1:0 i plasirao se na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ostrvljani su udarcem Gareta Bejla u 34. minutu, uz odbitak o Andreja Jarmolenka, postigli jedini gol na utakmici u Kardifu i tako su izborili kartu za Mundijal.

Velšani su prvi put otišli na Mundijal od 1958, a nesrećni udarac glavom Jarmolenka dugo će boljeti Ukrajince, posebno motivisane da svom narodu usred rata donesu plasman na Svjetsko prvenstvo. Tamo će ići ekipa koju predvode Bejl, Aron Ramzi i golman Vejn Henesi. Oni će nastupiti u Kataru u Grupi B, uz Englesku, Ameriku i Iran.

Pred Ukrajincima su sada "utješne utakmice" u Ligi nacija, u kojoj će gostovati Republici Irskoj u srijedu, a onda će kao domaćini igrati protiv Jermenije i Irske u Lođu, u Poljskoj. Na jesen, oni će ipak gledati Svjetsko prvenstvo od 21. novembra na TV-u.

Utakmicom u Kardifu, još jednom je potvrđeno da Vels sa Bejlom kao liderom živi svoje zlatno doba. Do njegovog debija za reprezentaciju 2006. nastupili su na samo jednom velikom takmičenju - na navedenom Mundijalu - a od tada su igrali na dva Evropska prvenstva, pa su sada otišli i na najveći fudbalski događaj na svijetu.

Sa druge strane, Ukrajinci su veoma emotivno dočekali utakmice baraža, odlagane zbog situacije u njihovoj zemlji, ali na kraju nisu uspjeli da ostvare san.