MONDO TEMA

Egzodus iz Partizana je glavobolja za Stolicu: Pripreme otkrile Andradea i novog bisera, u odbrani ima najviše posla!

Autor Bojan Jakovljević

Partizan je tokom ljeta ostao bez igrača koji su prošle sezone skupili više od 250 nastupa i reklo bi se da tu nije kraj, pa je jasno da su priprememe u Sloveniji bile vrlo izazovne za novog trenera Iliju Stolicu. Mnogo promjena, a nikad manje vremena za uigravanje...

Izvor: MN Press/FK Partizan

Prošla su 44 dana od prošle, još četiri su ostala do nove sezone. Za igrače Partizana ovo ljeto je nikad kraće, a promjena u Humskoj je, reklo bi se, koliko ih skoro nije bilo.

Promjena trenera sa kojom stiže i velika promjena u sistemu igre, dvocifren broj odlazaka iz kluba, značajno promijenjena odbrana i još mnogo pitanja koja čekaju svoje odgovore. Tako bi se mogle sumirati pripreme Partizana, tokom kojih su crno-bijeli prikazali nove zahtjeve Ilije Stolice, ali i glavobolje sa kojima će započeti superligašku sezonu.

Partizan je na pripremama odigrao tri zaista dobre provjere. Kluž, šampion Rumunije, i vicešampion Turske, ekipa Fenerbahčea, savladali su crno-bijeli po 1:0. Između tih mečeva, odlična pobjeda 3:0 nad Spartakom iz Trnave pokazala je najbolje lice Partizana u Sloveniji.

A šta smo sve naučili tokom proteklih priprema? I šta je ono o čemu će se najviše pričati pred debi u novoj sezoni Superlige, protiv Javora u Ivanjici (subota, 20.00)?

EGZODUS OGOLIO PARTIZAN DO KOSTIJU

Izvor: Youtube/FK Partizan Beograd

Počela su pojačanja Partizana ovog ljeta da stižu brže nego ranijih godina, pošto su u kratkom roku za crno-bijele potpisali Zlatan Šehović, Aleksandar Filipović i Patrik Andrade. Nedavno se timu pridružio i Svetozar Marković, ali kada vam iz kluba ode dvocifren broj igrača, onda ni ti dolasci nisu dovoljni.

Crno-bijele je napustilo 10 igrača, a i taj broj bi uskoro mogao da se popne na 12 ili 13. Poslije "desetorke" koji nisu produžili ugovore, Marko Jevtović ide u Tursku i to poslije samo pet mjeseci u klubu, dok je sve bliži odlazak Marka Milovanovića u Almeriju. Uz njih dvojicu, Partizan već sada ostaje bez 256 nastupa iz prošle sezone, koliko su tih 12 igrača zajedno skupili.

Nikako se ne smije zaboraviti da je pitanje trenutka kada će i Saša Zdjelar put inostranstva, pa bi se tu moglo dodati još 50 mečeva.

Izvor: Instagram/Screenshot/partizanbelgrade

Zbog toga i riječi trenera Stolice poslije meča sa Fenerbahčeom dovoljno govore o problemima koje su crno-bijeli imali na pripremama.

"Fali nam dovoljan broj igrača. Ne možemo da igramo sa ovako malim brojem fudbalera na klupi", rekao je nedavno Stolica.

Tako su susreti sa Klužom i Spartakom donijeli odbranu bez ijednog štopera, jer su na tim mjestima igrali odlazeći Jevtović i lijevi bek Šehović. Stolica je morao da kombinuje i "tumba", da "šeta" Filipovića čas na desni bok, čas u srce odbrane, dok su Saničanin i Vujačić još zasluženo odmarali od obaveza u nacionalnim timovima. Pa i odlazak Jevtovića u Tursku će dovesti do novog privikavanja crno-bijelih na manje opcija u veznom redu.

Govorili smo još prošle zime da Partizan mora da bude obazriv zbog velikog broja igrača pred istekom ugovora, ali tokom priprema u Ptuju se desilo baš to - Stoličina ekipa bila je "ogoljena", a novi dolasci se i dalje čekaju.

ANDRADE OSTAVIO UTISAK, PETKOVIĆ SE NADA MINUTIMA

Izvor: FK Partizan/screenshot

U tri meča u Sloveniji, među igračima koji su ostavili dobar utisak su i nova lica za navijače Partizana. Jedno od njih je Patrik Andrade, energični centralni vezista koji će biti od ključne važnosti za novi Partizan.

Uz Ljubomira Fejsu - koji bi mogao da učini da crno-bijeli igraju po taktovima Stolice sa mjesta prvog igrača ispred odbrane - Andrade je igrač od kojeg se očekuje da bude nadgradnja u odnosu na Miloša Jojića. Teško da će svojim prekidima moći da nadomjesti odlazak "Zeke", ali ono što radi u polju je razlog zašto je doveden.

Pokazavši dobru kontrolu lopte i snalaženje na malom prostoru, Andrade ima potencijala da se pokaže u oba pravca igre. Protiv Fenerbahčea je naročito imao nekoliko momenata kada je samouvjereno povlačio napade crno-bijelih unaprijed, dok je protiv Trnave i zatresao mrežu.

Uz njega, tu je i Mihajlo Petković, 18-godišnjak koji igra na mjestu lijevog krila. Njegova hrabra partija protiv Fenerbahčea je pokazala da bi mogao da bude "bonus" na meču protiv Javora, naročito poslije povrede Nemanje Jovića. Nije isključeno da u ranoj fazi sezone upravo zbog tog pravila dobije solidnu minutažu.

"Pokazao je da treba da bude na pripremama i da je to ono što mi očekujemo od njega i u prvom timu. Ako uspije da se nametne i da se iz tog omladinskog fudbala lijepo prebaci u seniorski, mi ćemo dobiti jednog fantastičnog igrača", rekao je nedavno Ivica Iliev za MONDO o momku rođenom 2004. godine.

TEHNIČKE GREŠKE NAJSKUPLJE KOŠTALE

Izvor: Profimedia

Partizan je napravio mnogo promjena u timu ovog ljeta, naročito u odbrani. Crno-bijeli bi mogli da sklope gotovo potpuno novu posljednju liniju dolascima Filipovića, Šehovića i Markovića, ali uprkos tome - nije odbrana ta koja je pravila mnogo grešaka.

Zapravo, tehničke greške su najskuplje koštale Partizan. Konkretno, loši potezi golmana Popovića i Stevanovića. Njihovi kiksevi su bili "zaslužni" za dva gola koje su crno-bijeli primili na pripremama i to je i loša, ali i dobra stvar.

Stolica će insistirati na tome da ekipa uvijek igra iz posljednje linije, da golmani započinju napade i budu samouvjereni sa loptom u nogama. Iz toga su i primali golove, što pokazuje da, bar na pripremama, problem nije ležao u posljednjoj liniji ili slabom veznom redu. Greške kakve su Popović i Stevanović pravili su lakše za ispravljanje.

I za to će biti potrebno vrijeme. Protiv Fenerbahčea se naročito vidjelo koliko nelagodnosti postoji i kod dvojice golmana kada treba da više učestvuju u započinjanju napada. Cjelokupna posljednja linija će morati da se privikne i na počinjanje napada pod presingom, što su protiv Fenerbahčea, recimo, "preskakali" dugim loptama koje su kao po pravilu rezultirale u gubljenju posjeda.

Protiv Spartaka takvih problema nije bilo, jer su Slovaci stajali daleko od svojih rivala. U Superligi će najčešće biti slična situacija, jer neće mnogo timova biti spremno da visokim presingom napadne crno-bijele. Ali Evropa je drugačija "zverka".

SIMBOL NOVOG PARTIZANA - GOL PROTIV SPARTAKA

I na kraju, ako je nečim potrebno sumirati pripreme Partizana, to je pogodak koji su crno-bijeli postigli protiv Spartaka iz Trnave. Crno-bijeli su tada razmijenili 30 dodavanja bez da je rival pipnuo loptu, a nakon fokusiranja težišta igre na lijevoj strani, jedno dugo dodavanje Fejse na desnu je dovelo do pogotka Aleksandra Lutovca.

Ovo je vjerovatno pogodak koji najbolje pokazuje ono što će Stolica željeti da vidi od novog Partizana u novoj sezoni. Ali crno-bijele očekuje još mnogo posla ovog ljeta. I na terenu, i van njega...

Tagovi