Promjena

Otkriveno: Reprezentacija mijenja ime poslije Mundijala! Tim je uvijek trebalo da se zove tako, Englezi nisu dali

Autor Bojan Jakovljević

Reprezentacije će se zvati Cimru u narednom periodu.

Izvor: Profimedia

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, Vels će promijeniti ime svoje reprezentacije! Mundijal koji se igra u Aziji biće posljednji na kome će ova reprezentacija ići kao Vels, a već na sljedećim takmičenjima će se ime nacionalne selekcije promijeniti.

Razgovori Fudbalskog saveza Velsa sa FIFA i UEFA oko toga su već u toku, a plan je da Vels ponese ime Cimru (Cymru) što je naziv zemlje na velškom jeziku. Sadašnje ime Vels je engleskog porijekla i iz FS Velsa ističu da je greška što od starta reprezentacija nije nosila izvorno ime.

"Tim je uvijek trebalo da se zove Cimru, zato sada ovo radimo. Naše mišljenje je da je momenat takav da na domaćem terenu svakako svi već tako zovu tim. To je ime naše reprezentacije, ako pogledate i zvanični sajt nacionalnog tima i čujete kako zovemo sebe uvijek ćete čuti Cimru", rekao je Nil Muni, prvi čovjek FS Velsa.

On je istakao da ništa još nije zvanično gotovo, ali da su pripreme za mijenjanje imena u toku i da su pregovori odmakli daleko. 

"Na međunarodnom nivou još uvijek imamo posla oko toga, tako da ćemo na ovo Svjetsko prvenstvo otići kao Vels. Ali mislim da će 2023. godina biti godina kada ćemo razgovarati sa mnogima oko promjene imena. Mi smo demokratska organizacija i ništa nećemo uraditi jednostrano", istakli su iz FS Velsa. 

Već je bilo sličnih primjera, pa je tako Turska iz engleskog Turkey promijenila svoje zvanično ime prvo države, pa i nacionalnog tima. Sličnu stvar je uradio i Azerbejdžan. 

"Vidjeli ste zemlje kao Azerbejdžan i Tursku koji koriste svoj jezik i mi smo pričali sa Turcima o tome", zaključio je na kraju Muni.